julebordsesong

Åndens makt.

Det høres så forlokkende ut: “Morgenstund har gull i munn”. Men det er en påstand som må modifiseres. De som har, og det har vel de fleste, drukket og spist seg gjennom lørdagskvelden på øl og pizza, og blitt så fulle at tannpuss og den slags ikke sto på agendaen når senga skulle inntas, vet noe om hva jeg sikter til. Noen kaller det kamelånde, som er en krenkelse av et dyr som egentlig sliter nok fra før på grunn av sitt utseende – de er så stygge at de faktisk er litt kule. Andre kaller det septikånde, som er nærmere sannheten. Jeg kunne også dratt inn akevitt, øl og rakaure med lefse eller ertebrød til, men ønsker ikke å bli ekstrem og rive opp sårene til de mange fraskilte der ute. Øl og pizza blir til sammenlikning en light-versjon, men det får duge. Det er ille nok!

 

Det var julebordtider. Kona var ute med kolleger og jeg feiret alenetilværelsen med pizza og øl – mye øl. For mye. Jeg ble full og måtte ut og mate kråkene før jeg endelig fikk stavret meg til sengs. Kjørte seng og var ganske miserabel. Magen var så pass urolig at det krevde litt forsiktighet og mot å slippe ut tarmgass. Men det suste fint, jevnt og trutt. Taket kom etter hvert i fokus og jeg sovnet.

Jeg våknet av at soveromsvinduet ble åpnet temmelig brått. “Er du syk?” sa kona og rugget forsiktig på meg der jeg lå. Jeg vendte hodet mot henne og pustet tungt. Hun fikk brekninger og holdt på å gå ned i knestående. Kom seg til hektene igjen og spurte: “Skal jeg ringe etter lege?” Hun lød litt bekymret.

Jeg snøvlet fram et eller annet og avslørte hva jeg led av: “Beklager lukta, men jeg er så dårlig i magen”.

“Magen! Magen!! Vet du hva, den tarmgassen er som fin parfyme i forhold til ånden din. Her nekter jeg å sove! Det er ikke sykebil som trengs her, men nødslakttransport. Blææh. Fytti grisen!”

Hun forsvant ut av rommet i en fart og gikk til stuen og la seg. Jeg fikk ikke tid til å gi henne et godnattkyss engang.

 

Og nå er julebordsesongen i gang for i år. Lykke til, folkens. Og husk at av og til er det i begges interesse å ligge hver for seg – med åpne vinduer. Morgenstund har ikke alltid gull i munn.

Reklamer

8 responses to this post.

 1. Posted by Lavina on oktober 9, 2006 at 8:19 AM

  Knis, her er det nok mange som kjenner seg igjen. Julebord eller ikke.
  Men jeg synes det verste er løk og konjakk dunsten. Da går vinduet opp.
  Ha en fin mandag!

  Svar

 2. #1 Lavina

  Løk duger. Det finnes mange gode ingredienser for å lukte vondt. Tannpuss løser ikke alle problemer, men det hjelper.

  Takk for svar, ha en god dag 🙂

  Svar

 3. Ja, det var litt av ei historie. Sann eller ikkje? Kven veit. Kona i historia sette iallfall skåpet på plass. 🙂

  Men julebordsesongen startar vel ikkje heilt enno? Håpar inderleg ikkje det!

  Svar

 4. #3 Maldina Planz

  Av og til erstattes sannheten av fantasi, men ofte er ikke sannheten så langt borte likevel 🙂

  Bestiller du deg tur med danskebåten kan det allerede nå inkludere julebord. Jula varer fra oktober til februar. Enig i at det er tidlig, men slik er det blitt. Det er så mange som reiser og fester og feirer heretter at arrangementene må spres for at flest mulig skal få ta del i det. Fra midten av november og ut året er det nok fullbooket for lengst de fleste steder.

  Takk for kommentar, Maldina 🙂

  Svar

 5. Posted by Lavina on oktober 10, 2006 at 9:28 PM

  Julebord på Kielfergen var helt super. Vi hadde en toppers tur for noen år siden…
  Men i år blir det ikke julebord, men ferie i desember..

  Svar

 6. #5 Lavina

  Sikkert fin avveksling med båt-julebord. Selv trives jeg best med fast grunn under tærne. I romjulen i år skal jeg jobbe, går i turnus. Men julekvelden blir feiret her hjemme med besøk av familie. Det viktigste er ikke hvor man er, men at man trives der man er 🙂

  Takk for svar, Lavina 🙂

  Svar

 7. Løk og konjakk ja, det er drepen. Det er ikke så vanskelig å pusse tenner før man legger seg altså. Det går til og med an å ta en liten runde med munnskyllevann, av hensyn til sin bedre og langt mer fintfølende halvdel. Hehe.

  Nå er jeg (heldigvis) i den situasjonen at jeg sover alene uansett. Så jeg skal spise rakfisk og drikke akevitt med god samvittighet i år.

  God julebordsesong! 🙂

  Svar

 8. #7 SugarPlumFairy

  Liker du rakfisk? Jeg lager verdens beste rakaure. Men ikke i år tror jeg. Har ikke fått fisket i sommer/høst og uten fisk blir det heller dårlig resultat.

  Selv om du sover alene anbefaler jeg åpent vindu. Det er noe som heter ånde og noe som heter tarmgass. Hjelper ikke med tannpuss og munnskyllevann når det suser i serken.

  Ha en toppers dag 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: