vandelsattest

Hvem bør ha krav på særlig beskyttelse?

Det er ganske utrolig at man ikke har fått på plass et lovverk som beskytter psykisk utviklingshemmede på linje med barn hva angår krav til vandelsattest ved tilsettelser. Rundt om i PU-boliger i landets kommuner jobber mange tilsatte med enkeltbrukere, tilsatte som ofte mangler helsefaglig utdannelse, uten at det skjer noen form for innsyn utenfra. Brukernes leiligheter er slik sett arenaer hvor ulike former for overgrep kan foregå over tid uten å bli avdekket.

Det finnes mange historier om seksuelle overgrep mot psykisk utviklingshemmede. Skremmende mange som tidligere bodde på institusjon opplevde slike og andre typer overgrep, noe som er med på å prege deres atferd resten av livet. De er ofte prisgitt personalets holdninger, og mange mangler evnen til å uttrykke misnøye eller påklage overgrep. Måten de kan si fra på når de føler utrygghet er via problematferd som utagering og selvskading, og blir problematferden for ekstrem løses dette gjennom medikamentell behandling – i beste fall gjennom omfattende behandlingsopplegg mange kommuner ikke kan eller vil prioritere (økonomisk spørsmål).

Legger ved tre utklipp om saker som vedrører ulike krav om vandelsattest, samt en setning som gir håp om at noe vil skje med lovgivningen i nær framtid.

Krever nordisk vandelsattest.

Skrevet av Merete Vikre. Publisert: 5. oktober 2006 – 05:50 LILLEHAMMER (P4).

Førskolelærere som har forgrepet seg på barn i Sverige eller Danmark, kan ta seg jobb i Norge uten at noen sjekker bakgrunnen deres. For samtidig som barnehagestyrene har krav på vandelsattest fra alle de ansetter, kan de kun be om norske attester. Nå krever Private barnehagers landsforbund at loven må endres, melder NRK.

Vurderer å kreve vandelsattest i psykiatrien.

Skrevet av: Lotte Danielsen Publisert: 5. oktober 2006 – 16:54 Brustad om vandelsattester i psykiatrien OSLO (P4).

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad vurderer nå om det skal bli krav til vandelsattest for å få jobbe i psykiatrien. Det har tidligere kommet fram at ansatte i psykiatrien ved Sandviken Sykehus ikke må vise vandelsattest ved ansettelse. Brustad sier det er viktig å gå igjennom det som er avdekket den siste tiden.

Vil kreve vandelsattest i eldreomsorgen.

Av Anne Cecilie Lund, Aftenposten – 28.06.06. 

Sosialbyråden vil kreve vandelsattest for alle ansatte i kommunale omsorgsyrker. Ønsket kommer etter flere saker der omsorgspersoner har opptrådt kritikkverdig overfor sine pasienter.

– Hvis søkerne må legge frem en vandelsattest, vil vi kunne luke ut personer med en kriminell fortid, sier sosialbyråd Sylvi Listhaug (Frp). Hun har sett seg lei på at det tidvis forekommer økonomisk snusk blant kommunens ansatte i helsesektoren.

Tre ledere ved en vernet bolig i bydel Grorud ble i begynnelsen av juni sagt opp fra sine stillinger. Ansatte ved boligen hadde tappet kontoene til de psykisk utviklingshemmede beboerne for titusenvis av kroner. Aftenposten har omtalt dette og flere lignende forhold.

Regjeringen har foreslått krav om vandelsattest fra personer som skal jobbe med barn og utviklingshemmede. Listhaug vil ha et lignende krav for ansatte i eldreomsorgen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: