møkkafolk!

Et vendepunkt. 

Vi skriver 31. oktober 2006. En tirsdag som likner andre hverdager. Med aviser og medieoppslag som likner gårdagens og morgendagens. Så jeg slår på PC’n og leser gjennom tre aviser, som vanlig. Og jeg teller raskt 10 saker om økonomisk kriminalitet. Kriminalitet begått av ulike samfunnsaktører rundt om i kommunenorge (organisasjonsmedarbeidere, lokalpolitikere, næringsdrivende, økonomiske støttetiltak for integrering av fremmedkulturelle, moms- og skatteunndragelser),… hele spekteret er dekket. Det svindles i alle himmelretninger. Og det går ikke en uke, knapt en dag, mellom innslag med økonomisk kriminalitet på TV-nyhetene. Østeuropeere synes å være godt representert. Man får inntrykk av at de alle har ei finlandshette på hattehylla, som en del av bekledningen. Det stjeles personopplysninger som misbrukes. Internett har blitt et egnet medium for kriminell virksomhet – har gjort samfunnet og verden til et asyl for kriminelle. Bordet er dekket!

Hva gjør så disse nyhetsoppslagene med oss? Hvordan påvirkes vår egen moral av ustanselig å motta slik informasjon? Hvordan føles det å gå på jobb hver dag, også de dagene man ikke er helt i form, for å gjøre sitt beste og betale sin skatt?

Nærmer vi oss et punkt der de ærlige og lovlydige føler seg misbrukt, et punkt der ærlighet og god moral kun leder til utnyttelse? Og er vi i ferd med å passere et skille, fra det åpne og frie Norge vi har hatt til en overvåknings- og politistat? For en ting er i alle fall sikkert. Skal den økonomiske vinningskriminaliteten begrenses må påtalemyndighet og rettsvesen tilføres ressurser av en helt annen størrelsesorden enn i dag.

Reklamer

4 responses to this post.

 1. Jeg vet ikke hva det gjør med oss.

  Kan vi håpe på at det var det samme før, og at det nå kommer frem i lyset gjør det mulig å få minsket problemet, i stedet for å øke det?

  Svar

 2. #1 Beate

  Takk for svar 🙂

  Kriminelle har vi alltid hatt, og du har rett i at økt fokus fra mediene bidrar til å avdekke flere forhold. Men jeg sitter personlig med en oppfatning av at moralen svekkes. Føler at utviklingen truer både rettferdighetssans og livskvalitet for folk flest. Tilliten til at politiet har en viss kontroll over den kriminelle virksomheten som skjer er svekket.

  At det stadig dukker opp kriminalsaker der gjerningsmannen er kjent uten at han/hun pågripes, gir dårlige signaler. Forbrukerprogrammer på TV viser kjeltringer som driver år etter år med kriminell virksomhet, der forbrukerombudet sitter med titalls saker på dem uten at de blir pågrepet og straffet. Eksemplene er mange og ulike, veldig mange! Og man føler at loven ikke representerer noen trygghet og sikkerhet lenger. Føler og blir vitne til at altfor mange kjeltringer, også identifiserte, går fri.

  Når man kommer dit hen at man må distansere seg fra virkeligheten for å gidde å stå opp, gå på jobb og betale sin skatt, da er samfunnsmoralen og livskvaliteten truet.

  Svar

 3. Jeg vet ikke jeg. Jeg bruker å tenke litt tilbake i tiden. På krigen. På alle som skodde seg på den, uten å bli stilt til ansvar senere. På «vanlige» nordmenn som var med på å sende jødene i konsentrasjonsleire.

  Eller enda bedre, hvor småfolk var helt rettsløse.

  Eller bare tilbake til 80-tallet, hvor incest «ikke fantes».

  Svar

 4. #3 Beate

  Jo, som jeg sa, kriminelle har vi alltid hatt. Lav moral er ikke nytt. Føler bare at kampen om lettvinte penger tar helt av.

  Takk igjen for svar 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: