steinmerra

I dag fungerer pressen og internett som gapestokker. Slik har det ikke alltid vært. Gapestokken var en utbredt, fysisk og psykisk avstraffingsmåte tidligere. Synderne ble plassert der folk ferdes, gjerne på torg eller foran kirker, til spott og spe for allmuen.

Det er vel denne type gapestokk fra middelalderen en først tenker på når en hører ordet. Ellers ble tremerr og steinmerr ofte benyttet enda tidligere. Her besto straffen i å sitte på en «egg» av tre eller stein, og gjerne med tunge lodd festet til beina.

På Gårahaug i Bø i Telemark står ei slik steinmerr. Den gamle kirken ble først omtalt i 1398, men den var nok atskillig eldre. Gårahaug kirke, tidligere kalt Gordina kirkiu, var en Mariakirke (blant våre eldste kirker). Kirken er ikke mer, men en bauta og dette torturredskapet står der og vitner om tidligere tiders straffemetode.

gaarahaug1.jpg

Lurer på om metoden hadde fungert i dag? Et par timer på steinmerra ville kanskje hindret at vi fikk så mange kriminelle gjengangere, eller såkalte kjenninger av politiet.

Reklamer

4 responses to this post.

 1. Tja, når dagens gapestokker ikke fungere, hvorfor skulle gårsdagens?

  Svar

  • #1 Beate
   Fysisk avstraffelse i slike former er heldigvis ute. Men hva risikerer vinningsforbrytere i dag? Hvor mange eksempler er det ikke på at kjeltringer går fri og først blir tatt etter titalls forbrytelser? Problemet nå er at risikoen for å bli tatt og straffen er for liten i forhold til gevinsten ved å begå vinningsforbrytelser. De som utsettes for kriminalitet er i enda større grad blitt ofre ved at de skyldige går fri.
   Det tenkes alternativt både rundt forebygging og reaksjoner med preventiv virkning. Men enn så lenge er Norge et godt land å være kriminell i. Den verste konsekvensen av at så mange kriminelle ikke blir tatt og straffet, er at det påvirker ærlige menneskers mentalitet og moral.
   Steinmerra på Gårahaug blir nok ikke brukt mer, heldigvis, men vi befinner oss nå i motsatt ende av skalaen. Kanskje er samfunnet blitt for slapt overfor de kriminelle, og at det i seg selv forsterker problemene.
   Takk for svar, og ha en god dag

   Svar

 2. Interessant. Jeg har aldri hørt om steinmerra før. Der lærte jeg noe nytt i kveld og:)

  Ang straffemetoder, så har jeg tro på adferdsterapi og oppfølging. Det er jo noen grunnleggende «sperrer» som ikke fungerer som de skal, når mennesker begår lovbrudd. Straff, kun for å straffe, skaper lett mer misnøye og avstandstagen til det lovlydige samfunnet.

  Svar

 3. #3 Maria

  Enig i alt du skriver, og mener i tillegg at rask reaksjon fra politiet virker preventivt. Kriminell atferd må gi konsekvenser.

  Takk for svar 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: