skjermet avdeling

Sjarmtroll blir skjermtroll.

Midt på 60-tallet, 40 år tilbake, fantes knapt fjernsyn rundt om i arbeiderklassens hjem. Man lyttet til radio, holdt på med håndarbeide eller var ute i skog og mark. Barna lekte ute, fra morgen til kveld, enten det var sommer eller vinter. Naturen var fritidsarenaen fremfor noe annet.

Slik er det ikke i dag. Tilbudene er blitt flere og framfor alt annerledes, og naturen brukes i stadig mindre grad. Mens jeg som 5-6 år gammel lurte omkring i skogen med en enkel, hjemmelaget trepistol, ble tatt til fange av en kamerat som representerte ordensmakten, han også utstyrt med trepistol, og havnet i arresten hvor jeg måtte spise rå potetskiver med salt på, sitter 5-6 åringer i dag og “kriger” med dataspill og spiser friterte potetskiver med salt på.

skjermtroll.jpg

Jeg var inne på SSB og kikket på noen tall for utviklingen i befolkningen hva angår gjennomsnittlig tidsbruk per dag målt i minutter foran skjermene, både video, TV og PC. Mine tall slår sammen alle aldersklasser i undersøkelsene, fra 9 til 79 år, og viser at vi i perioden 1995-2005 har økt vårt daglige tidsbruk foran skjermene fra 138 til 200 minutter. For bruk av internett i perioden 2000-2005 var økningen fra 18 til 44 minutter per dag, eller 145% økning.

Mens økningen for video var fra 5 til 8 minutt og for TV fra 125 til 145 minutt, økte bruken av PC fra 8 til 47 minutt i tiårsperioden, nesten en seksdobling! Og med stadig flere PC-er med internettilkobling må en forvente raskt stigende kurve de kommende 5-10 år, inntil det er allemannseie – hver sin PC/laptop.

Vi snakker allerede nå om et snitt på mer enn 4 timer foran skjermen hver dag, og det er raskt økende. Selv om video/dvd og TV skulle stabilisere seg eller gå noe tilbake, vil nok økende bruk av PC og internett holde trenden gående. (I tillegg kommer mobiltelefonen og andre spill-duppeditter og større spillkonsoller).

Spørsmålet er hva denne utviklingen gjør med oss. Blir vi asosiale skjermtroll med såre øyne, vond rygg, dårlig kondisjon og kostvaner, eller klarer vi å kombinere skjermbruk med fysisk aktivitet ut over det å taste og knotte?

Reklamer

6 responses to this post.

 1. Posted by Luringen on desember 8, 2006 at 10:02 PM

  Det viser seg vel allerede at vi mennesker har for lavt energiforbruk i forhold til tidligere.

  Mange av oss er jo avhengig av å trene systematisk i dag, tidligere fikk vi denne mosjonen gratis gjennom arbeid og husarbeid. For de av oss (kremt, les meg) som ikke alltid er like flink til å bevege seg like systematisk, kan dette gi et visst antall tilleggskilo 😦 Og vond rygg kommer vel etterhvert?!!

  Klart det koster å sitte på rumpa!

  Svar

 2. Tilbudene er blitt så mange der vi passivt underholdes i stedet for aktivt å underholde oss selv. Og som alltid, vi vet som fornuftsvesener at dette må balanseres, men vi er ikke så flinke til å følge fornuften. Og det i seg selv er vel et moment som gjør at vi svært ofte har litt dårlig samvittighet overfor oss selv. Og har man dårlig samvittighet overfor seg selv påvirker det selvbildet og spiralen er i gang. Problemet er ikke at vi passivt lar oss underholde, men omfanget. Vi er litt dårlige på å dosere.

  Takk for svar 🙂

  Svar

 3. Mange er jo bekymret for utviklingen,særlig når det gjelder den oppvoksende slekt, da den fysiske aktivitene er blitt lavere. Klart det får konsekvenser for helsa, ryggen etc. I vår generasjon har jo også nordmenn blitt fetere. Mye mat og sitte på rævva gjør en ikke akkurat slank og sprek.
  Viktig å passe på å få seg litt mosjon, det er sikkert. 🙂

  Svar

 4. #3 Artemisia

  Der sa du det, «den oppvoksende slekt». Jeg er redd problemet i like stor grad gjelder «den voksne slekt». Vi forsøker å sette grenser for barna men er dårlige på å vise i praksis det vi sier. Travelt å være kiropraktor i dag. «Folk æ rare»!

  🙂

  Svar

 5. Posted by Lavina on desember 9, 2006 at 10:18 PM

  Den oppvoksende slekt er mindre på pc enn jeg.. Etter jul skal det bli nye takter i fra meg!
  Kors på halsen, og god jul..

  Svar

 6. #5 Lavina

  Prosjekter på gang? Får tro tiden veksles inn i fototid da, og at vi fortsatt får se noen av resultatene.

  God jul til deg og dine 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: