hårfint avvik

Sauebønder er en egen rase, men jeg er ikke overbevist om at den er bevaringsverdig. Det de er best på er å sutre og klage for å klore til seg noen penger, og de har sin egen måte å regne på. Antall rovdyrdrepte sau/lam det kreves erstatning for relatert til gaupe for 2006 er på 1929, mens det dokumenterte tapet er på 25, eller cirka 1,3% av det påståtte! Det er altså et hårfint avvik ute og går her, mellom dokumentert og påstått tap av sau til gaupe. Jeg skal ikke påstå at det handler om svindelforsøk, men jeg vil heller ikke nekte for at tanken har streifet meg – hårfint.

gaupe5.jpg

Den andre siden av saken er at det nå er gitt fellingskvote på 12 gauper i denne regionen («region 2», som dekker Telemark, Vestfold, Buskerud og Aust-Agder), et tall sauebøndene hevder er altfor lavt. Anslaget på gaupebestanden i regionen er på 13 familiegrupper med samlet 60-70 individer. En sauebonde i Siljan, Kjell Sølverød, hevder ifølge Varden at gaupebestanden er større – at mørketallene er store. Han sier også: «Dette handler dessuten om mer enn sauetap. Gauper tar rådyr, harer, orrfugl og – vil jeg hevde – også elgkalver. Dyrelivet i naturen forringes

Sauebønder har alltid vist at de er tallmagikere og vet hva de snakker om når det gjelder udokumenterbar virkelighet, så her er det bare å lytte og lære. Bruker vi tilsvarende hårfine avvik vil det si at gaupebestanden i regionen er på, ikke 60-70 dyr, men 5000 dyr! Så de har faktisk grunn til å sutre og klage litt.

Forøvrig er det en annen gruppe som også bruker kalkulatorer med dårlige batterier. Reindriftsamene i Finnmark kan dokumentere 0,77% av påståtte tap av rein til våre rovdyr. I 2006 hevdet de at 54.044 rein var rovdyrdrept, mens dokumentasjonen kun omfattet 415!

Fylkesmannen i Finnmark er ikke snauere enn at han sier han ikke tror på tapstallene. Han sier det mange tenker, enten tapene gjelder sau eller rein, og spørsmålet er hvor lenge disse forsøkene på vinningskriminalitet skal få fortsette ustraffet. En annen side av saken er hvordan overdrevne tapstall påvirker vår rovdyrforvaltning. Stadig framlegging av feilaktige og sterkt overdrevne tapstall bidrar til å påvirke vårt syn på rovdyrforvaltningen i rovdyrenes disfavør.

Det å forlange ærlighet er nok å spenne buen for stramt, siden det verken er tradisjon eller potensiale for det. Men noe større grad av edruelighet må kunne kreves.

Reklamer

6 responses to this post.

 1. Posted by Lavina on januar 12, 2007 at 5:00 PM

  Leste også i avisen at ørn tok rein, og trodde ikke det jeg leste! Gaupa, det vakre kattedyret skal de kverke. Tror det er mye juks med tallene jeg, for de tar ikke så mye som bøndene hevder!

  Jeg er så forbannet irritert.. Hver gang jeg kjører på veien så holder jeg på å kjøre ned rein! Hver eneste vinter, og da kommer de rekende, opptil 10-15 stykker.. Tar seg til rette, og jakter etter mat i hagene.
  En han ble så forbannet at han satte matavfallet på trappa å helte masse sukker. Jo, reinen kom å spiste av det og døde av det. Men du, det snakker vi ikke om!hi,hi
  Lenge leve gaupa…

  Svar

 2. #1 Lavina

  Skulle ønske myndighetene satte inn ressurser på å avdekke forsøk på svindel, for det handler om erstatning – penger. Dette har gjentatt seg årlig over lang tid og noe bør gjøres, av flere hensyn.

  Er ikke veldig plaget av rein i hagen her nede, men jeg forstår at det kan være et problem. Synes vel det var en grotesk måte å løse problemet på det du nevner, men tålmodigheten tok vel brått slutt.

  Forstår også problemer som oppstår når gaupebestanden blir stor, men uten en edruelig holdning i bruk av tall kommer man ingen vei. Det må gjelde både fra bønder og rovviltforkjempere.

  Takk for kommentar 🙂

  Svar

 3. Mener jeg har hørt at erstatningsbeløpet for et dyr er høyere enn hva sauebonden får på slakteriet. Om det medfører riktighet kan jeg imidlertid ikke si. Eventuelt må dette i så fall være hovedårsaken til det hårfine avviket.

  Lenge leve gaupa…. og sauer er «ålreite» dyr :o)

  Svar

 4. #3 Inger Johanne

  Når alt kommer til alt er det de 2-beinte rovdyra som er verst. Om sau er ålreite, dyr? Æhh – synes de er noen ulldotter. Og de er altfor mange.

  Takk for kommentar 🙂

  Svar

 5. Jeg er så enig!!!

  Bra skrevet! 😀

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: