æresdrap

Det knyter seg langt inne i meg når jeg leser om en jordansk far som har henrettet sin egen datter med fire skudd gjennom hodet, fordi han trodde hun hadde hatt sex før ekteskapet. Faren risikerer 6 måneder i fengsel, og man spør seg om kulturer som behandler sine mennesker slik er så følelsesmessig forkrøplet og tilbakestående at de burde underlegges en internasjonal domstol for alvorlig kriminalitet. Det å bare snakke om menneskerettigheter til regimer som håndterer drap på slik måte, kan umulig ha noe for seg.

Jeg forstår ikke betegnelsen ære knyttet til drap overhodet. Det vanærer jo gjerningsmannen (faren her) og gjør ham til et usivilisert umenneske. Jeg vet ikke om man kan snakke om kultur engang, når det ukultiverte menneske ses på som ærverdig. Blir nesten syk av å lese om slikt, og at det slett ikke er uvanlig.

Reklamer

4 responses to this post.

 1. Her må det ha vært noe mer. Datteren hadde rømt flere ganger tidligere. Hun hadde vært innlagt på en familiesenter, som hadde avkrevd faren forsikringer før hun ble sendt hjem.
  Det er nok bekvemt for faren å hevde at dette var et æresdrap (lavere straffeutmåling sannsynlig), men jeg tror dette også handler om noe annet og mer. Tragisk uansett.

  Svar

 2. #1 Genese

  Takk for svar.
  Jo, mye har tydeligvis skjedd i forkant. Men at ordet æresdrap faktisk eksisterer i 2007 og er sterkt formildende i en dom for drap i en domstol, det blir uforståelig for meg. Uttrykk som «ære» og «familiens ære», eksisterer også her i Norge i innvandrermiljøer, som forklaring på grove, overlagte voldshandlinger. Man får kalle det selvforsvar, hat, hevn og bestialsk vold. Det har fint lite med æresbegrepet å gjøre i vår tid. Dette er ikke kultur men ukultur.

  Jeg forstår heller ikke at de som ønsker å opprettholde et æresbegrep tilknyttet slike voldshandlinger ønsker å bo i et land som Norge. Her passer det ikke inn, og handlingene anses å være vanærende. Det er de svakeste blant de svake her som løser sine problemer med grov vold.

  Svar

 3. For oss som er vokst opp i vår kultur er det komplett uforståelig at de kan anse det som å bevare ære ved å drepe noen. Viktig å huske på at disse menneskene er veldig lite opplyst og indoktrinert med disse holdningene fra barnsben av. Massiv folkeopplysning og holdningsendrende kampanjer må til, og da er det utrolig viktig at verdenssamfunnet legger skikkelig press på myndighetene i land hvor æresdrap er utbredt, der er jeg hjertelig enig med deg.

  Svar

 4. #3 Maria

  Den kulturelle utviklingskløften er nok bredere og dypere enn man til daglig tenker over. Ytringsfriheten fungerer som katalysator for å kvitte seg med dogmer og konservative holdninger i vestlige kulturer. Organisasjonsrett og ytringsfrihet synes å være pillarene all kulturell modernisering tuftes på. Verdier som aldri kommer gratis. Verdier som alltid koster blod.

  Takk for svar 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: