korrupsjon

Vi nordmenn liker å se på oss selv som et folk med høy moral, lav forekomst av korrupsjon, og at vi i det store og hele er et eksempel til etterfølgelse. Da vil det kanskje overraske noen at vi kommer dårlig ut angående graden av korrupsjon i forhold til land vi gjerne sammenlikner oss med , som f.eks. våre nærmeste naboer. Både Island, Finland, Danmark og Sverige, samt New Zealand, Singapore og Sveits, kommer bedre ut enn Norge (statistikk fra 2005).

Til tross for at Danmark ligger som nummer 4 over de land med minst korrupsjon (Norge nr. 8), ønsker nå mange av politikerne der et lobbyistregister. Man ser mulige uheldige konsekvenser av at både aktive og tidligere aktive politikere bedriver lobbyistvirksomhet mot betaling, og man ønsker klare regler og større åpenhet rundt slike forhold. Kanskje noe å tenke på her på bjerget også?

Reklamer

4 responses to this post.

 1. Ja, absolutt et lobbyregister. Grensene mellom lobbyvirksomhet og korrupsjon, viskes mer og mer ut. All korrupsjon er og blir en fare for demokratiet.

  Må innrømme jeg har trodd Norge ikke var på langt nær den beste i klassen i så måte heller, men vi kom bedre ut enn forventet.

  🙂

  Svar

 2. #1 Pathfinder

  Det jeg lurer på er hvordan en slik statistikk blir til, og hvor etterrettelig den er. Den må jo bygge på avdekkede forhold og slik sett være noe tilfeldig. Men en pekepinn er det nok 🙂

  Svar

 3. Jeg er litt mer avslappet til lobbyister. Det er vanskelig å hindre folk i å «snakke sammen». Korrupsjon blir det først dersom lobbyister «betaler» seg inn for å få noe til gjengjeld.

  Svar

 4. #3 Albert Hall

  Det viser seg stadig vekk at enkelte faller for fristelsen til å skaffe seg fordeler på uredelig vis. Penger er en sterk drivkraft. Kan et register heve terskelen for lovbrudd og fremme de seriøses virksomhet har det sin berettigelse.

  Takk for kommentar 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: