prostitusjon

87% av norske menn kjøper ikke sex!

Med ujevne mellomrom dukker debattene om prostitusjon opp i mediene. Og igjen preges uttalelsene av at det handler om menn som utnytter piker/kvinner for egen seksuell tilfredsstillelse. Dette gir som vanlig ensidig og feil bilde av situasjonen, og det er i seg selv både skammelig og avslørende. Jeg skulle ønske de involverte  i debattene kunne være mer ærlige og nyanserte. Og ikke minst skulle jeg ønske at man ved sine uttalelser, til tross for gode intensjoner, unnlot å tråkke på de prostituerte!

Det er stor sannsynlighet for at Norge nå vil følge svenskenes kriminalisering (1999) av kundene for prostitusjon. Og her samler man alt i ett, en stor gruppe av prostituerte, som både rommer voksne frivillige og de av ulike aldersgrupper som bedriver prostitusjon grunnet ulike former for press og tvang (også finansiering av rusmidler). Man må mene hva man vil om kriminalisering av kundene, men en slik lov gir flere signaler, også uheldige signaler slik jeg ser det.

Ved å kun kriminalisere kundene, ikke de prostituerte, uansvarliggjøres de prostituerte for sine handlinger og framstilles – igjen – som ofre. De umyndiggjøres praktisk talt (ikke strafferettslig ansvarlige for sine handlinger) fordi de blir vurdert dithen at de verken er i stand til å ta vare på seg selv eller fatte riktige valg – det gjelder også den prostituerte på 40 som gjør dette av egen fri vilje. Man bør snart bli bevisst på hva man påfører et menneskesinn ved å stadig karakterisere personer som ofre. Det skal ikke mye til før personene det gjelder også begynner å se på seg selv som ofre, og da er veien tilbake med å skulle reise seg veldig lang. Det å stakkarsliggjøre mennesker burde straffes som psykiske overgrep!

Om man delte de prostituerte i minst to grupper, myndige og umyndige, ville politiet allerede ha lovverk på plass for å gripe inn ved salg og kjøp av seksuelle tjenester. Alle under 18 år er allerede beskyttet av loven. Men man evner ikke å håndheve loven i særlig stor grad, og omfanget av prostitusjon bare vokser. Så hva gjør man da? Jo, man utvider selvsagt loven til å gjelde kjøp av alle seksuelle tjenester. I stedet for å prioritere høyere kampen mot prostitusjon i alderssegmentet under 18, spres politiets altfor få ressurser over en enda større flate. Logisk er det ikke, men det har man kanskje ikke rett til å forlange heller.

Det er også slik at for aldersgruppen under 18 viser undersøkelser i Norge og Sverige stor overvekt av prostituerte gutter.  Opp til 3,5 ganger flere gutter enn jenter! Men hører man om dette i debattene? Nei. I beste fall nevnes gutter i en bisetning. Bildet stemmer ikke med store stygge menn utnytter svake hjelpeløse kvinner. Man holder stilt om det. Man ønsker å opprettholde bildet av at dette handler om kjønnskamp. Det blir rett og slett patetisk, og det sier noe om hva slags menneskesyn som råder. Pro-Sentrets mandat innebærer bl.a. å jobbe med landsomfattende veiledning om kvinnelig og mannlig prostitusjon, men også her ligger vekten på kvinnene. Under mannlig prostitusjon skriver de bl.a.:

«I Norge foregår mannlig prostitusjon langt mer skjult enn kvinnelig prostitusjon. Omfanget av mannlig prostitusjon er mindre enn omfanget av kvinnelig prostitusjon, men utover dette har vi ikke sikker kunnskap om hvor mange menn som selger seksuelle tjenester. (…) I en undersøkelse gjort av Norsk Institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) fant man at 2,1 prosent av guttene i et representativt utvalg av Oslo-ungdom hadde «utført seksuelle tjenester mot betaling» (Hegna og Pedersen 2002). Det tilsvarende tallet for jenter var 0,6 prosent. Gjennomsnittlig alder for første erfaring for guttene var 13,5 år. En svensk undersøkelse i forhold til ungdommer i siste gymnasklasse (Svedin og Priebe: 2003) viser også at det er flere gutter enn jenter som har erfaring fra å ha solgt seksuelle tjenester

Her finner vi motstridende uttalelser. Man fastslår at flere kvinner enn menn er prostituerte, fortsetter med at man ikke har tall på hvor mange menn som selger seksuelle tjenester, og så presenteres tall fra undersøkelser som sier det motsatte. Men man regner tydeligvis med at bildet forskyver seg i høyere alder, slik at overvekten av kvinner totalt sett stemmer – kanskje? Det er i hvert fall betimelig å stille spørsmålet om hvorfor bildet framstilles så ensidig når gutter er så til de grader overrepresentert blant tenåringer? Klarer man ikke eller ønsker man ikke å skille handlinger og kjønn? Evner man ikke å se bak jente/gutt/mann/kvinne og fokusere på problem?

Jeg må si jeg begynner å miste respekten for måten mange kvinner fronter problemer som prostitusjon, seksuelle overgrep og omskjæring på via mediene. For meg synes det som om alt skal dreie seg om kvinnekamp, først og fremst, så får man heller konsentrere seg om de skadelidende i neste omgang, også da først og fremst kvinner. De røper seg som kvinnesjåvinister, og det tar seg ikke pent ut i slike sammenhenger. Dette er samfunnsproblemer som alle gode krefter må samarbeide for å løse, og med fokus på sak.

Oppdatering 25.02.2014.

http://www.dagbladet.no/2014/02/25/kultur/meninger/debattinnlegg/prostitusjon/kronikk/32013707/

Reklamer

6 responses to this post.

 1. Tja. Jeg tenker ikke så mye å om dette er kvinnekamp. Men jeg ser at å kriminalisere kundene, skaper mer problemer enn det løser. Også for de prostituerte. Så jeg tror dette er misforstått. At det blir mindre prostitusjon? Neppe. At den foregår i det skjulte? Sannsynlig. At det kan bli mer vold og mishandling? Ikke usannsynlig. Osv.

  Svar

 2. #1 Genese

  Det jeg reagerer på er at man ikke informerer åpent om problemene uavhengig av kjønn. Jeg forstår ikke motivene. Kanskje nettopp åpen informasjon bidrar til å finne andre løsninger. Jeg er ikke så bekymret for myndige personer som prostituerer seg og selger seksuelle tjenester til personer over 18. Jeg mener at alle skal læres opp til å bestemme over egen kropp, og at det også bør gjelde her (over 18 år). Personlig er jeg mot kriminalisering av mange grunner.

  Jeg vet ikke hva som gjøres for å informere og advare de unge, men skolen når alle og bør være egnet som arena. Med et gjennomarbeidet opplegg for siste trinn i barneskolen og første i ungdomsskolen, gjerne i samarbeid med tidligere rusmisbrukere og prostituerte, kan man oppnå resultater.

  Svar

 3. «Jeg må si jeg begynner å miste respekten for måten mange kvinner fronter problemer som prostitusjon, seksuelle overgrep og omskjæring på via mediene. For meg synes det som om alt skal dreie seg om kvinnekamp, først og fremst, så får man heller konsentrere seg om de skadelidende i neste omgang, også da først og fremst kvinner. De røper seg som kvinnesjåvinister, og det tar seg ikke pent ut i slike sammenhenger. Dette er samfunnsproblemer som alle gode krefter må samarbeide for å løse, og med fokus på sak.»

  Hm.

  Jeg ville vel heller formulert meg slik: Når folk (av begge kjønn) glemmer at også menn er offer så blir det feil.

  For det er da ikke bare kvinner som utrykker seg slik?

  Svar

 4. #3 Beate

  Enig, tar den. Problemet er at det er skapt et bilde av at prostitusjon handler om mann-kjøper-kvinne. Jeg og de fleste har tenkt slik om prostitusjon. Derfor blir det viktig å presentere ny kunnskap for å nyansere bildet. Når uttalelsene i mediene bygger på og opprettholder dette bildet av prostitusjon som ble skapt på 70-tallet, får myten leve videre. Og verre, uten å kjenne til flere sider ved prostitusjonen blir det vanskelig å sette inn de rette tiltak.

  Jeg håper dette er et enestående unntak, men man vet aldri.
  http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=152190

  Svar

 5. Posted by Luringen on april 8, 2007 at 12:22 AM

  Off topic:

  Stille om dagen?

  Kommer det en liten fotosekvens fra påsketurer snart kanskje?

  Kikker innom deg stadig, skjønner du 🙂

  Svar

 6. #5 Luringen

  Må få skrevet noe snart, har blitt mest kommentarer i det siste. Skal skjerpe meg 😉

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: