altruismens sanne fiender

Det skjer igjen, og igjen. Det ene vitnesbyrd etter det andre, om underkuelse, diskriminering, brudd på menneskerettigheter, vold, æresdrap, trakassering, ….., popper opp. Fellesnevnerne er at det skjer i troens navn, og at det gis statsstøtte til disse religiøse organisasjonene. Vi – du og jeg – er med på å betale religiøse ledere for å bryte det som finnes av menneskerettigheter, enten det skjer i islamske, kristne eller andre trossamfunn. Det føles blodig urettferdig og det korrumperer oss alle!

Den store saken i dag er om hvordan den modige Kadra Noor igjen står fram og stiller berettigede spørsmål om hvordan Koranen skal fortolkes i dag relatert til kvinnens plass i det islamske trossamfunnet. Gulam Sarwars kommentar til Kadra bekrefter den patriarkalske ukulturen som råder. Det ville kanskje være ufint å beskrive atferden (ukulturen) som tilbakestående og ondskapsfull, så det skal jeg ikke gjøre. Men det er en skamplett!

Dessuten har vi ikke så mye å skryte av her på bjerget heller. Kristendommen har fint lite å by på når det gjelder toleranse og menneskeverd – kort sagt nestekjærlighet. Enhver sjanse til å utstøte, fordømme og diskriminere gripes begjærlig av altfor mange, og med økonomisk støtte fra oss alle. Takket være statskirkeordningen har det skjedd positive trekk i utviklingen, men det skjer på bakgrunn av press og medienes evne til å avdekke uverdige forhold. Det er for meg også betenkelig at misjonærer fra Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) med økonomisk støtte fra meg sendes ut i verden med det norske flagg og etterlater det inntrykk at nordmenn tillater bl.a. kvinnediskriminering (som trakassering av kvinnelige norske prester).

Det er på høy tid at ordningen med statlig økonomisk støtte (ut fra det enkelte trossamfunns medlemstall) revurderes. Det må legges klare føringer som ivaretar menneskeverd og menneskerettigheter, føringer som danner et etisk minstekrav og som må oppfylles, før økonomisk støtte kan gis. I praksis vil det per i dag si at knapt noe trossamfunn vil få statsstøtte.

Reklamer

6 responses to this post.

 1. Å, jeg er så enig i at man virkelig må bli strengere på finansieringene av «interesseorganisasjoner» som bedriver systematisk diskriminering.

  Svar

 2. Posted by Luringen on april 10, 2007 at 8:11 PM

  Halleluja!

  Fra spøk til revolver – vi burde være mye strengere til å kontrollere hva pengene vi bruker faktisk går til, hva vi støtter opp om.

  De aller fleste oppegående nordmenn av i dag (håper jeg da) mener jo at diskriminering, vold, rasisme, æresdrap og lignende er totalt uakseptabelt, og vil på ingen måte være med på å støtte oppunder slike gammeldagse oppfatninger og handlinger.

  Svar

 3. #1 Undre

  Det som virkelig er ille er at dette er noe som er vel kjent allerede og har vært kjent lenge, uten at den uakseptable atferden får følger. Mange av de som påberoper seg å ivareta og fremme grunnleggende menneskeverdier er de minst empatiske og nestekjærlige av alle. Det er bare trist.

  Svar

 4. #2 Luringen

  Det er unnlatelsessynd fra flere norske regjeringer som er årsak til at dette ikke er tatt skikkelig tak i. Paradoksene står i kø, der våre folkevalgte prediker likestilling og menneskerettigheter samtidig som det bevilges støtte til det stikk motsatte. Gode ord gjøres til tomme og meningsløse ord og fraser.

  Svar

 5. Posted by Mathias2 on april 10, 2007 at 10:45 PM

  Apropos til din post. Hørte på radio i en eller annen nyhetssending i dag(10.04)at et sangkor fra en kristen folkehøgskole, i Telemark tror jeg det var, nektet å synge i en kirke i nærheten fordi kirken hadde fått ny KVINNELIG prest. Det hadde forøvrig vært tradisjon i mange år at koret fra folkehøgskolen sang i stedets kirke. Men da var det altså en mann som var prest.

  Svar

 6. #5 Mathias2

  Jeg har linket til den artikkelen i innlegget: diskriminere (med blå skrift). Tror linken fungerer 🙂
  Det at fanatiske, gamle mørkemenn skummer og freser når de seg en kvinne i prestekjole er skremmende. Likevel er det verre at unge gymnasiaster er mer opptatt av å følge 2000 år gamle skrifter, bokstav for bokstav, enn å vise sine medmennesker nestekjærlighet og varme. Tror de unge slik atferd leder dem veien til den himmel de drømmer om, er ikke den himmelen mye å trakte etter for nestekjærlige og gode mennesker. De framviser ren uklokskap og sårer et menneske som har viet sitt liv til prestetjeneste for medmenneskers beste. Hva er mer ugudelig enn det? Hvem har oppdratt disse individene, og til hva? Skammelig!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: