mental kløe!

Jeg er litt urolig for tiden. Kjenner det kravle på ryggen, oppunder buksebeinet, i nakken, på halsen, ja nær sagt overalt. Resultatet er at jeg slenger armene hit og dit med paniske og spastiske bevegelser. Beveger meg som om jeg skulle lide av koreasyken (Huntingtons chorea), også kalt dansesyken og setesdalsrykkja – “kjært barn” har mange navn. Så spørsmålet er da hvorfor? Hva skyldes denne kløen? Er det eksem, en kjønnsykdom, har jeg jobbet med glava og steinull, eller har jeg blitt rammet av en barnesykdom i høy alder?

blogg-1.jpg

blogg-2.jpg

Nei, det er noe så vanvittig som fantom-kløe. Det er ikke noen kløe som kan diagnostiseres – tror jeg. “Problemet” er kort og godt at jeg omgås småkryp for tiden – mengder! Står på knærne eller ligger langstrakt på marken, baner meg vei i buskas og kjerr, tråkker i maurtuer og alskens insektboliger og har det nesten strålende. River av meg, ranger og rister klærne og danser vilt i bare underbuksa når eitermauren invaderer meg. Det ender vel opp med anmeldelse fra en sjokkert turgåer. Men tross alt ubehag, gjennom makrolinsa og på nært hold blir selv de små insektene, bare få millimeter lange, til monstrøse og vakre vesener. Noen piler av sted, noen hopper, noen hekter seg fast i klær og hår og noen sitter rolig og pent til jeg får avfotografert dem.

blogg-3.jpg

blogg-4.jpg

Og jeg klør. Ikke så mye der og da, ute i skogen og på blomsterengene, men når jeg kommer tilbake til bilen, og aller mest når jeg kommer hjem. Sjekker sokker og klær. Sjekker sengeklærne. Kikker rundt på gulvet etter Saksedyr, Husedderkopp og tassende kryp. Kikker i sofaen. Hele tiden, overalt! Og jeg tror jeg har småkryp på meg, uavbrutt. Bare vas og mental idioti, men like fullt litt slitsomt. Fascinasjon og desperasjon hånd i hånd. Jeg frydes av spenning og nysgjerrighet der ute, men jeg klør etterpå. Klør også nå her jeg sitter. Det hjelper ikke at jeg veier mange titalls kilo og 99% av disse krabatene stort sett veier mindre enn 5 gram. Unntakene er stålorm og hoggorm, firfisler, skogsnegl og store biller som larvedreper, gullbasse, moskusbukk og tordivel. Nei, kløen sitter mellom ørene.

blogg-5.jpg

blogg-6.jpg

Angående Moskusbukk er de skrekkinngytende! De er store biller. Med sine 30-40mm lange kropper pluss antenner på samme lengde, ruver de der de kommer flygende i luften og lander på store skjermplanter. Moskusbukken er metallisk og glinsende vakker, med farger i grønt, lilla, sort og blått. Men når man kommer tett på fjeset og titter dem i øynene gjennom makrolinsa, ser de virkelig morske ut! Og de er hissige og seksgale for tiden. Det pules i alle retninger, opptil tre i høyden. Etter mine beregninger må det ha kvalifisert i hvert fall en av moskusbukkene for medlemskap i LLH. Jeg tok bilde av en trekant, men det ble bare en haug med antenner og beinpar – riktig rotet. Men et av parene koste seg riktig lenge i solen. De var rett og slett stilige i sin akt.

blogg-7.jpg

blogg-8.jpg

Fotografering som hobby, og særlig makrofoto, får en til å oppdage et utall av insektarter. Man finner ut at fluer finnes i mange varianter og størrelser, som gullflue, gjødselflue, svetteflue, kjøttflue, vårflue, steinflue, døgnflue, skorpionflue og mange flere. Og ikke minst oppdager man at det man ofte trodde var fluer, er noe ganske annet. Blant annet finnes flere arter av veps, som ulike snylteveps, graveveps, Jordveps, veiveps, bladveps, stikkelsbærveps og flere til. Og etter en fotosafari er det hjem for å etterbehandle og artsbestemme dagens fangst. Lese litt om de man har fanget og fått opp på skjermen og slik lære litt mer om småkrypene rundt seg. Der ute finnes rikelig materiale, både flora og fauna, og det tar aldri slutt. Selv om man blir 100 år er det nok å finne av vekster og småkryp man ikke kjenner. God jakt både til dere som allerede holder på med naturfoto og de som har lyst og trenger en puff i ryggen for å komme i gang. Håper bildene kan inspirere noen – om ikke annet framskaffe mental kløe.

Insektene som er avbildet: 1. Gråbrun markgresshoppe 2. Vanlig saksedyr 3. Svingflue + Grønn breitege 4. Skorpionflue 5-6. Moskusbukk 7. Humlebille 8. Kjøttflue.

 

Reklamer

9 responses to this post.

 1. Posted by Luringen on august 2, 2007 at 12:35 PM

  Aller først må jeg være litt seriøs og skryte av flotte bilder, men den egentlige følelsen jeg sitter igjen med er jo at jeg føler meg SNYTT!

  Når noen veiver rundt seg ute i skogen i bare underbuksa skulle det ikke vært lov å formidle dette uten illustrasjon. Har ikke de hørt om selvutløser kanskje?

  Ellers høres det jo ut som du har forvillet deg inn i en pornoverden uten like, det burde med andre ord kanskje settes opp advarselskilt der skogen begynner. Det er tross alt ikke alle som setter like stor pris på å beskue andres behov for å formere seg.

  Svar

 2. #1 Luringen

  Takk for en halv seriøs linje, dette tar jo helt av!
  Snytt?! Du aner ikke hva du er blitt spart for. Selvsagt ville jeg rykket og danset og klødd langt mer stilsikkert om jeg hadde hatt tilskuere, kanskje sunget litt også, men alene råder de ukontrollerte muskelkontraksjonene. Selvutløsning… tja, kanskje fikk jeg det – …?

  Skal jobbe seriøst med skiltingen. Det er stier her i området som absolutt trenger 18-års grense 🙂

  Svar

 3. Saksedyr skulle ikke hatt lov til å pule…

  I år er postkassa gjort om til horehus for krekene.;)

  Flotte bilder og artig tekst!

  Svar

 4. Posted by Luringen on august 2, 2007 at 2:21 PM

  Godt du ser det (tar helt av)

  Svar

 5. #3 Nunzio

  Skummelt! Tenk om de sakser noe fra avisa eller klipper istykker regningene dine. Dette må du ta tak i snarest 🙂

  Svar

 6. #4 Luringen

  Er var for endringer 🙂

  Svar

 7. Bevares. Dette var føotte bilder. Og ettersom jeg av og til er ute med kamera, vet jeg hvor vanskelig dette er. Disse er jo egnet for et hvilket som helst oppslagsverk. Og av hensyn til alle oss andre som ser på bildene: det er vel egentlig greit om du klør litt for å glede oss?

  Svar

 8. #7 genese

  Tusen takk for bildeskryt, genese. Har nettopp kjøpt digital speilrefleks og godt makroobjektiv, så nå trener jeg hver dag. Det hjelper. De fleste av de første 5-600 bildene havnet i søpla, men nå går det bedre. Har mest å hente på digital bildebehandling, for jeg har ikke giddet å lære meg PS ennå. Kanskje til vinteren, nå må jeg være ute mest mulig. Håper på en lang og fin høst, og ja, jeg klør gjerne litt for mine trofaste lesere og kommentatorer 🙂

  Svar

 9. #5

  Hehe, det må de bare gjøre. De har min velsinelse til det!:) Så lenge de holder seg i postkassa, og ikke tar jobb som vinduslister hos meg….;D

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: