debatt og disiplin

Jeg klarer simpelthen ikke å la være å se på disse valgsendingene, og det til tross for at de irriterer vettet av meg! Har i kveld sett Folkemøte ledet av byttingen Oddvar Stenstrøm der tema var skolepolitikk, og til tross for at det nå går mot lokalvalg preges alle sendingene av hovedsakelig rikspolitikere som skriker og avbryter hverandre hele tiden mens de gjentar seg selv. Jeg blir flau på deres vegne. Denne ukulturen er en trussel mot demokratiet. Om debattene var ryddige ville budskapet nå ut og vi slapp å få en måned med gjentakelser. Problemet ville da sannsynligvis bli at tausheten i stor grad fikk råde. Informasjonen, det politiske budskapet fra hvert enkelt parti, er svært begrenset, og som sagt vel kjent. Valgkampene, enten det er lokalvalg eller stortingsvalg, har blitt så tabloidiserte at 90% er ren og skjær støy. Dette er undermåls og vi fortjener bedre. (Ja, jeg vet jeg skyter meg selv i foten ved å være med på å opprettholde seertallene, men jeg må jo ha noe å sutre om på bloggen også).

Noe som kom fram i kveldens sending var at Ullern skole under ledelse av rektor Riis hadde snudd denne skolen fra å være versting til å bli en mønsterskole. Og Riis forklarte at en viktig strategi bak denne suksessen knyttet seg til “5 husregler” som han kalte det, der disse 5 husreglene handlet om disiplin og kustus. En 0-toleranse overfor slurv og slendrian. Både publikum og paneldebattantene applauderte dette. Alle forsto viktigheten av disiplin for å kunne formidle kunnskap til elevene. Men så braket politikerne løs igjen, uten disiplin og kustus. De fosset høylydt fram og avbrøt hverandre i kjent stil. Selv eks-justisminister Einar Dørum, som i tidligere år utmerket seg som saklig og høflig, ropte ut sine meninger med sjenerende høyt volum, uten å ha fått ordet. Tragikomisk. Og det viser klart at avstanden mellom liv og lære – teori og praksis – er et stort problem. Man ser viktigheten av disiplin og høflighet men evner ikke å etterleve det.

Det var ett hederlig unntak. En i panelet som lyttet når andre snakket, og som forsøkte, uten hell, å legge fram sine synspunkter når han fikk ordet. Grunnen til at han ikke lyktes var at meddebattantene snakket over ham, og gjorde ikke de det så avbrøt programleder Stenstrøm ham brutalt og pøbelaktig! Den unge Ola Borten Moe ble ikke levnet en sjanse, verken av debattmotstandere eller programlederen, og grunnen var at Borten Moe er en disiplinert debattant. Jeg så han fikk terningkast 1 i VG etter folkemøte i Trondheim dagen før, ledet av Knut Olsen, og grunnen var den samme, Borten Moe lyttet høflig og tapte på sin veloppdragenhet – kom ikke til orde. Men han lot seg ikke manipulere til å bli sirkusklovn, og ære være ham for det. Vi har mer enn nok arbeidskraft på det området.

Jeg synes det er synd at de svært få av våre politikere som faktisk eier folkeskikk ikke passer inn i dagens debattformer. Kanskje er de ufordragelige brøleapene redde for at en politiker som Borten Moe har noen nye tanker han vil fremme, for det ville jo kunne ødelegge plata de andre spiller om igjen og om igjen på høyt volum.

Til slutt to ord om at stortingspolitikerne bruker arbeidstiden sin og lønna vi betaler dem til å reise land og strand rundt når det er lokalvalg. Dette er sløseri med midler og fullstendig meningsløst. Vi kan alle svarene disse har siden de er jevnlig framme i media året rundt. Dessuten passer ikke stortingsmalen i kommunenorge. I kommunene samarbeides det om enkeltsaker på tvers av alle partigrenser. Der inngås kompromiss og samarbeidsavtaler stadig vekk av pragmatiske politikere, og det å løse problemer veier tyngre enn å slavisk følge partiprogrammet. Slik det nå praktiseres bruker de mest sentrale stortingspolitikerne hele sommeren og høsten annethvert år på å avvikle ferie og å drive valgkamp, dvs. gjenta seg selv. Det synes jeg er en råflott praksis det norske folk ikke burde unne seg. Det halve hadde vært nok – mer enn nok. Kostnadene dette medfører kunne vært anvendt på en langt bedre måte.

Man kan også spørre seg om grunnen til at det har blitt slik. Om det er mediene som har tatt styringen over politikken. De som leder debattprogrammene velger tema og spørsmål og inviterer de samme politikerne til å delta hver gang. Og skulle en politiker for eksempel takke nei i protest mot debattformen, vil programlederen opplyse om at han/hun var invitert men ville ikke stille, og programlederen ville si det på en slik måte og med en slik mine at spekulasjonene ville begynne å hagle. Den spekulative og innholdsløse underholdningen har overtatt arenaen og rommet for saklig og matnyttig informasjon, og jeg tror bestemt det rammer oss alle ved å forringe demokratiet.

Ønsker selvsagt alle et godt valg J

Reklamer

9 responses to this post.

 1. Posted by Luringen on august 30, 2007 at 5:54 PM

  Ja, det er jo litt komisk å se disse sentrale politikerne stjele hele showet, det er jo hvem som stiller på listene i egen kommune og fylke som er det interessante, og hva de vil gjøre for deg… (og meg 🙂

  Men i motsetning til deg, klarer jeg så helt fint å la være 🙂 Har til gode å se et debattprogram ennå i år. og det er jeg i grunnen glad for!

  Halleluja!

  Svar

 2. #1 Luringen

  Du er et fornuftig menneske, Luringen. I denne sammenhengen vel og merke 🙂

  Svar

 3. Posted by Luringen on august 30, 2007 at 7:00 PM

  Halleluja!! Endelig noen som fant min fornuft. Vi får se hvor lenge den varer.. 😛

  Svar

 4. Helt fin oppsummering. Men så har du også trukket fram den verste: Stenstrøm. Han er inkarnasjonen av noe uoppdragent, frekt, og kunnskapsløst. Og gjennom sine debattprogrammer vil han frarøve oss seere enhver mulighet til å skaffe oss kunnskap. Jeg er usikker på mannen intellekt…

  Svar

 5. #4 genese

  Takk for kommentar. Jeg er ikke usikker på hans intellekt 🙂

  Svar

 6. Posted by Mathias2 on august 30, 2007 at 9:58 PM

  Enig med deg, og har gjort som Luringen og ikke sett noen av debattene. Grunnen til at det bare blir bråk på disse sendingene tror jeg er fordi alle radio- og tv-stasjoner med selvrespekt må ha en eller annen valgdiskusjon til glede for seg selv og sponsorene. At det, som du sier, ikke kommer noe fornuftig ut av krangli.. æh debattene bryr de seg tydeligvis ikke noe om. Her hvor jeg bor finnes det heldigvis valgkampbrosjyrer slik at vi kan lese hva de forskjellige partiene lover oss. Selv om dette også kan virke forvirrende kan vi få valginformasjon uten tv-debattene.

  Svar

 7. #6 Mathias2

  Tipper dagens tv-sendte debattform knyttet til valgkamp snart er borte – redusert til partilederdebatter og valgnattsendinger. Tror partienes presentasjoner før stortingsvalget om to år i langt større grad vil foregå på Internett. Og bedre, lokalvalgene vil finne langt større muligheter på nettet, og slik ta tilbake initiativet til å styre dette uten støy fra rikspolitikerne. På den måten får også velgerne valgfrihet til å hente informasjon om både enkeltsaker og langtidsstrategier/ideologiske vyer. Internett er som skapt for å kanalisere den slags informasjon og å skape dialog med sine velgere. Så man kan håpe 🙂

  Svar

 8. Posted by Ephemera on september 8, 2007 at 1:47 AM

  Long time, no see… *s*

  Sitter på nattevakt, og er litt for sliten og litt for lei av valg-debatten til å kommentere den noe mer…selv her… *s*
  Men måte likevel legge igjen et spor etter meg, så du ser jeg er innom 🙂

  *Klem i natten fra en trøtt døgnflue*

  Svar

 9. #8 Ephemera

  Takk for visitten, artig å høre fra deg. Det må jo gå litt i rykk og napp med denne bloggingen. Har nå vært her i et år om noen få dager og merker vel at det blir tyngre å finne på noe nytt til tider. Men igjen, man må ta det slik det passer en. God helg og godt valg 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: