pille-samfunnet

De fleste av oss opplever av og til hodepine, muskelsmerter eller magesmerter, nå og da i kombinasjon med feber. Det gjelder unge som eldre. Og vi sliter av ulike årsaker med å få sove i perioder. Hos små barn med lite utviklet immunforsvar flyr gjerne kroppstemperaturen i været plutselig – ukruttet skal bekjempes på naturens eget vis med økt temperatur. Men så var det dette med smertetoleranse og febertoleranse på egne og barnas vegne. Hva bør vi tåle før vi putter reseptfrie, smertestillende eller febernedsettende piller i munnen (eventuelt stikkpiller)? Hva bør vi tåle, og hvor lenge, før vi konsulterer lege om plagene?

Smerte, enten den sitter i hodet, nakken, magen eller andre steder, er et signal om at noe ikke er bra. Legger et barn handa på en varm vedovn sendes et signal i form av smerte, og den lille rykker handa til seg og vil erfare og ta lærdom av hendelsen slik at det ikke skjer igjen. Men hva når vi møter kroppens signaler med en Paracetamol, Ibux eller andre smertestillende medikamenter? Jo, vi lærer at piller reduserer eller fjerner smerte, så vi fortsetter med den løsningen. Oftest går det helt greit – om man følger anbefalt dose. Vi har funnet en rask og grei måte å ignorere kroppens alarmsystem på og behandler symptom uten å kjenne årsak. Igjen og igjen.

Men er vi blitt for raske til å velge reseptfrie piller? Er vi for ukritiske til bruken av reseptfrie medikamenter? Mye tyder på det. Faktisk skyldes de fleste forgiftninger i Norge feil bruk av smertestillende midler ifølge Ola Bøen ved Vitusapotek Magasinet i Drammen, noe som i fjor førte til en økning på 25% i antall alvorlige paracetamol-forgiftninger (319 tilfeller). En pakning på 20 tabletter utgjør en dose som kan ta livet av en voksen, siden leveren ikke inneholder nok motgift til å håndtere så stor dose nedbrytende materiale.

Statistisk Sentralbyrå opplyser i en helseundersøkelse at 33% av all ungdom i aldersgruppen 16-24 år hadde brukt smertestillende medisin i løpet av de siste 14 dager. Dette var høyere tall enn for noen annen aldersgruppe. Generell bruk av reseptfrie, smertestillende medikamenter i aldersgruppen (ikke kun siste 14 dager) viste at 42% av jentene og 25% av guttene benyttet slike. Det antas at den høyere jenteandelen knytter seg til bruk av Paracetamol, Ibux og Paracet mot menstruasjonssmerter og hodepine.

I tillegg til reseptfrie, smertestillende medikamenter, kan det som eksempel også nevnes at bruken av reseptbelagt sovemedisin blant ungdom steg med 55% i perioden 2004-06 (tall fra Reseptregisteret ved Folkehelseinstituttet). Statistikken viser at 4.900 ungdommer bruker sovemedisin daglig. Professor i samfunnsmedisin Steinar Westin ytrer skepsis overfor tablettbruk som kan være kjappe løsninger på vanskelige saker.

Spørsmålene jeg stiller meg knyttes til manglende årsakskunnskap. Hva mister vi av informasjon om negative miljøpåvirkninger? Hvilke uheldige forhold i hjem eller skole skyves under teppet ved hjelp av piller? Hvordan takler leveren disse medikamentene? Og ikke minst, hva lærer vi barn og unge om å lytte til kroppen og søke forklaringer på problemer istedenfor å søke minste motstands vei? Er medikamentbruk blitt en sovepute for å slippe å ta tak i ubehagelige sannheter om livsstil, leve- og oppvekstmiljø?

Reklamer

6 responses to this post.

 1. Jo vi er nok for ukritiske, men det som kanskje skremmer meg aller mest er at vi synes å fortrenge det at kroppen bare forsøker å gjøre det kroppen er best til, nemlig å gi oss signaler via hodepine, vondt i magen, vann i knærne, fatigue osv at noe er galt. Smertene/ubehaget vårt er jo kun et symptom på NOE, og sånn sett ikke noe vi i første omgang burde kurere. Først bør vi finne ut hva kroppen forsøker å si.

  Det er et tegn i tiden at vi måles opp mot hva vi kan prestere, ikke hva vi ER. Dette er en ond sirkel, som både legemiddelbransjen, helsevesenet (og deres tette bånd), arbeidsgivere og en selv er med på å videreføre. Mye av dette er knyttet opp mot profitt, det er lettere både for en selv, for arbeidsgiver, for trygdesystem og helsesektor om vi for eksempel tar en lykkepille som runder av kantene på dagen under en skilsmisse enn om vi tar ut sykemelding for å jobbe med alt det som oppleves vanskelig, men det kan synes som at dette blir mer og mer vanlig. Jeg kunne skrevet i det uendelige om denne problematikken, for jeg mener dette er et varsko vi må rope ut i samfunnet – det har ringvirkninger og det gjør noe med oss som enkeltmennesker. Det er ikke bra for oss å alltid ta snarveier.

  Jeg er sterkt kritisk til legemiddelindustrien som jeg mener fører an i denne utviklingen, og har mange ganger sagt at deres dyktighet gjør at de lykkes i å finne opp medisiner først, for deretter å jobbe frem diagnoser/sykdommer. Og «vi» følger på for diagnoser gir rettigheter i samfunnet.

  En post etter min smak. Dette må vi sette større fokus på.

  Ha en fin dag.

  Svar

 2. Sissel.

  Takk for fyldig kommentar. I utgangspunktet tolererer vi ganske mye smerte. Og vi tar signaler på alvor ved at hodepine fører til refleksjon om hva vi har spist, hvor lenge siden vi spiste (blodsukkernivå), om vi har sittet lenge foran TV eller PC, osv. Vi søker automatisk forklaring og mulige svar. Problemet starter med første smertestillende, og så neste, og så dobbel dose, som gradvis får oss til å slutte å reflektere.

  Legemiddelindustrien er minst ett kapittel for seg. De påpeker ved mange anledninger at nordmenn og Norge som helsenasjon bruker oppsiktsvekkende lite penger på medikamenter. Det er flere sider ved den saken, men kynismen er ledestjernen der i gården.

  P-piller og leverskader er en annen bolk, men den får komme senere, kanskje av noen som har greie på det 🙂

  Svar

 3. Piller er noe herk. At de påvirker kroppen negativt i form av kortsiktige bivirkninger er kjente ting. De langsiktige bivirkningene er skumle.., -og får iallefall undertegnede til å bli skeptisk.

  Godt skrevet stykke om et tema som ikke belyses for ofte.

  Mvh Nunzio

  Svar

 4. Nunzio, takk for svar.

  Piller, generelt sett, er ikke bare bra, men det er bra vi har dem. De har reddet hverdagen og livet til mange. Men når årsaken til plagene ikke er avklaret synes jeg det meste blir feil. Man bør vite hva man skal behandle mot. Det har å gjøre med å se hele mennesket (seg selv) og ta helheten på alvor. Her er verken leger eller vi som enkeltmennesker med ansvar for egen helse flinke nok.

  Svar

 5. Posted by Lavina on november 20, 2007 at 11:57 PM

  Hei

  En brennhet tema du tar opp denne gang! Men det er en skremmende utvikling når man ser på barn og unges medsinforbruk.
  Selv er jeg bruker av reseptbelagt medisin for migrene og stressmigrene. De arter seg ulikt. I 30 år uten noe som helst mot smertene ødela mye for fritidsaktiviter, sammenkomster, jobb, osv
  Det er litt over et år siden jeg fikk Imigran og fikk et nytt liv. Nå tar jeg kanskje 3 piller i mnd.

  I tillegg lever jeg i kroniske smerter grunnet fibromyalgi og slitasjegikt. Jeg har høy smerteterskel, og jeg tar en Ibux kanskje to ganger i uka. Den hjelper meg. Men bivirkningene kommer ved for store doseringer over lang tid. Man kommer ikke ut av den onde sirkelen. Det er de som tar piller hver dag mot hodepine men det er pillene som gir deg hodepinen. Gradvis avtrapping, behandling kan gjøre deg frisk igjen, men det er mange som ikke vil forsøke.

  Lykkepiller, sovemedisin, muskelavslappende er medsin jeg holder meg langt borte i fra.
  Behandling hjelper, men det er veldig dyrt.. Synes det er en skremmende utvikling i dag, og mange leger som bare skriver ut resepter.. Finn årsaken, og behandling og endre livsstil da tror jeg nok at mye av sykefraværet vil gå ned.
  Mvh Lavina

  Svar

 6. Lavina, takk for kommentar.
  Først av alt er jeg glad du har «funnet» medikamenter som gir deg økt livskvalitet. Det er den fantastiske siden ved medisinering. Feilmedisinering, feildosering og misbruk blir det stikk motsatte. Det handler vel om at vi ikke kan tillate oss å bli ukritiske i vår omgang med piller.

  Her er en link til et annet aspekt ved dette:
  http://inorden.org/?p=777&language=no

  Ha en god natt og en fin uke 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: