uten oppholdstillatelse

I dagens (23.11.07.) papirutgave av Telemarksavisa (TA) setter Vivi Sævik, ved også å vise til Aftenpostens artikkelserie de siste dager, søkelys på “De papirløse innbyggerne” i Norge. Organisasjonen Selvhjelp for innvandrere (SEIF) har anslått tallet på mennesker uten lovlig opphold i Norge til 5-10.000. Det romslige anslaget forteller at man naturlig nok ikke vet hvor mange det dreier seg om, og hvorav en stor andel er barn. Fra år 2000 har 23.000 asylsøkere stukket av fra asylmottak, og man vet ikke hvor mange av disse som befinner seg i landet eller i hvilke regioner. Trolig skjuler de aller fleste seg i byene.

Det reiser seg flere etiske og moralske problemstillinger knyttet til mennesker som lever i Norge illegalt. Etiske fordi man her har med ulovlig opphold å gjøre, samtidig som menneskerettighetene også gir de med illegalt opphold rett til bl.a. akutt legehjelp, samt skolegang for barna om de har vært her mer enn 3 måneder (FN’s barnekonvensjon). Så har man også mange aspekt omkring helsesituasjonen. Somatiske skader er en ting, psykiske og psykosomatiske skader en annen. Mange kvier seg naturlig nok også for å benytte offentlige tjenester de har krav på, av frykt for å bli tatt. Det er en uverdig og uholdbar situasjon for alle parter. Sverige og Sveits har opprettet egne helseklinikker for papirløse innbyggere, og trolig følger også Norge etter for å kunne ivareta sine forpliktelser på en for brukerne bedre tilgjengelig måte.

Vi har her en underlig og korrumperende situasjon der helsearbeidere, og framfor alt lærere som gir barn opplæring i etikk og moral, på en side plikter å gi barn med ulovlig opphold undervisning, og på den annen side har en samfunnsmoralsk plikt til å innrapportere det ulovlige oppholdet slik at barnet og dets foresatte tas hånd om av styresmaktene. Også alle de av oss som har mennesker uten oppholdstillatelse i vårt nabolag, fanges i en lojalitetskonflikt. Skal man i anstendighetens og medmenneskelighetens navn bidra til å skjule og heller hjelpe disse menneskene? Skal man være lojal overfor samfunnet og rapportere brudd på norske lover om opphold? Skal lojaliteten brukes til å la internasjonale menneskerettighetslover overstyre lojaliteten til norsk lov?

Det skrives at mange av disse menneskene er mer lovlydige enn de aller fleste for å unngå oppmerksomhet og å bli tatt. Men de må jo jobbe og tjene penger, eller begå vinningskriminalitet. Det betyr at flere lover brytes, nær sagt uansett. Det handler om de som benytter disse menneskenes ulike tjenester i jobbsammenheng uten å oppgi dette til myndighetene. Det handler om svart arbeid. Og det handler om vinningskriminalitet. De er i realiteten tvunget til å begå kriminalitet for å skjule det faktum at de ikke har lovlig opphold. Og jeg kan ikke med min beste vilje se at myndighetene ønsker å ta tak i situasjonen heller. Med så mange uten oppholdstillatelse og så få pågripelser, ville det være en ren fallitterklæring både fra politikere, politi og etterretningstjeneste om man hevdet noe annet.

Hvordan man fra politisk hold vil løse denne vanskelige floken, gjenstår å se. Problemet med å ikke ta tak i det, er at respekten for norske lover og påtalemaktens forlengede arm forvitrer. Et annet poeng er at nordmenns kjennskap til disse forholdene, i negativ grad bidrar til å opprettholde istedenfor å bygge ned skepsis og mistenkeliggjøring av alle med utenlandsk, etnisk opphav. Det er ingen vinnere i slike saker, men å la det fortsette å skure og gå er trolig den dårligste løsning av alle.

Reklamer

6 responses to this post.

 1. Posted by Luringen on november 24, 2007 at 5:08 PM

  Dette er jo et vanskelig tema, en skal jo ikke glemme at de er her ulovlig – altså de har enten ikke søkt, eller fått avslag på søknad om opphold. Etter Norges kriterier har de altså ikke det som skal til, allikevel må vi som du sier antagelig opprette helseklinikker el.l. for å ivareta disses rettigheter, og vi må la barna ta del i undervisningen – allerede her sliter vi jo!

  De opparbeider seg rettigheter, selv om vi ikke vil gi de noen, men pent be de reise hjem!

  Tror kanskje vi må se litt mer på mottakene, jeg. Kanskje det ikke skulle være så lett å forsvinne? De som går under jorda, er det jo vanskelig å få tak på. Men de som sitter og venter på behandling/anke de burde kanskje ikke ha det så fritt?

  Svar

 2. Luringen.

  Lang saksbehandlingstid har vært et problem, og som nasjon har vi aldri kommet på offensiven med et godt mottaksapparat. Det å isolere dem etter avslag i påvente av ankebehandling er en mulighet. Men de papirløse som allerede befinner seg ute i samfunnet i dag skaper mange moralske dilemmaer, og situasjonen synes både uverdig og låst. Hadde Norge vært et ressursfattig land med >20 millioner innbyggere ville det sett langt vanskeligere ut. Det er vel bare å fastslå at politikerne våre ikke har gjort jobben sin.

  Selv vi måtte hatt et par timer over en tekopp for å løse dette 🙂

  Svar

 3. Posted by Luringen on november 24, 2007 at 7:45 PM

  Ja, jo, med litt løst prat om været og sånn innimellom vil jeg vel være enig i tidsberegningen din 😛

  Svar

 4. Følger din tankegang stort sett her.

  Det jeg egentlig syntes er litt skremmende, er at ikke våre myndigheter rydder opp litt i denne problematikken. Ved å være unnfalne, både i slike saker som dette, og ikke minst det kriminelle, er de med på å indirekte skape stor rasisme blant befolkningen ved å skyve problemet foran seg. At det kommer til å straffe seg på sikt, er jeg ikke et sekund i tvil om.

  Svar

 5. De skal i hvert fall ut nå, sier Bjarne Håkon – det skal visstnok også Krekar, en gang i fremtiden. Jeg er redd de eneste som tjener penger på dette er advokater, der sakene roterer i det uendelige. Resten sitter med skjegget i kassa, enten vi har id-papirer eller ikke.

  Du og Hais får lage film om det 😀

  Svar

 6. Hehe, vet ikke om jeg er politisk nok til å lage slik en film….

  Kanskje jeg skulle lete etter en passelig stortingskandidat på Myråsen, og latt ham/henne ta ordet der kjeften min ikke strekker/tør slippe seg, haha…

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: