lege-klient, et tillitsforhold

Sjelden føler vi mennesker oss mer sårbare enn når vi skal bære fram våre psykiske og somatiske plager overfor et fremmed menneske, selv om dette er en fagperson. Det handler om åpenhet like inn til det mest personlige, og for at det skal skje må det ligge en visshet i bunn om at dette er trygt. Det handler om absolutt tillit. Og når det gjelder helsetjenester har vi som klienter oftest ikke noe valg. Vi kan be om å få bytte fastlege eller psykiater om vi er misfornøyd eller kjemien ikke stemmer, men til syvende og sist må vi bare stole på en “fremmed” lege. Vi står kanskje i en situasjon der vi trenger akutt hjelp og har i realiteten ingen alternativer.

Fra tid til annen leser vi dessverre om tilfeller der leger blir beskyldt for å ha misbrukt sin autoritet og stilling i ulike henseende. Det kan være økonomisk motivert, skyldes misbruk av tilgang på medikamenter for salg eller eget bruk, reseptjuks, eller det kan være seksuelt motivert. Andre motiver finnes sikkert også. Men det å involvere seg seksuelt i sine klienter, med eller mot klientenes vilje, står i en klasse for seg. Her brytes det profesjonelle tillitsforholdet og den emosjonelt sett faglige avstanden som er så viktig. Man kan i noen tilfeller forstå at slikt kan skje, men det kan ikke aksepteres.

Jeg har ikke funnet noen statistikk som forteller hvor mange tilfeller vi har årlig om saker mot leger grunnet seksuelle overgrep overfor klienter, og uansett vil jeg anta det finnes mørketall som er vanskelige å estimere. Det har naturligvis å gjøre med tvilstilfeller og problematisk bevisførsel. Og særlig vanskelig blir det innenfor psykiatrien, der diagnosen kanskje fratar klienten enhver troverdighet. Utgangspunktet er jo at vi tror blindt på legen som vår kompetente fagperson og hjelper. Men at det skjer overgrep og avvik fra legeetikken er hevet over tvil, og det smerter faktisk litt å ta det inn over seg.

Kvinner i alle aldre, og særlig unge kvinner og tenåringsjenter, skal ikke måtte føle på mistanker om seksuelt misbruk i tilknytning til legebesøk grunnet nyhetsoppslag om faglig sett umoralske leger. Ikke menn heller for den saks skyld. Men jeg vil anta det i all hovedsak er kvinner som blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet. Og selv om enkelte leger fratas retten til å praktisere etter avsløring om utillatelig atferd overfor klienter, er kanskje den største skaden at mistillit er sådd i helsevesenet som etat. Vi hører og leser om det, og det er nok til at det ligger i tanken og plager.

Slike saker har ingen vinnere. Ofte står også ord mot ord uten at klare beviser kan føres, noe som skader begge parter og deres nærmeste uavhengig av hvem som er offer av de to. For det er minst like ille med feilbeskyldninger mot en lege, der motivet kan være å snyte til seg penger via erstatningssøksmål. Det kan ødelegge legens karriere som fagperson, i tillegg til hva en vedhengende mistanke påfører legen, hans familie og omgangskrets. Og en urettmessig beskyldning vil også havne i media og skade helseetatens omdømme. Tilliten som egenskap og verktøy blir skadelidende uansett.

Reklamer

5 responses to this post.

 1. Posted by Nicolas on januar 6, 2008 at 2:16 PM

  Jeg er kanskje en naiv medisinstudent, men jeg tror ikke mørketallene er kjempestore (jeg forutsetter her at pasienter som har sex med legen sin varsler om det, iom at jeg ikke har noen aning om hvorvidt dette gjøres eller ei). I et møte med sjefen for Helsetilsynet, sa han at mange studenter og helsepersonell er redde for å miste lisensen pga feil de gjør, men at «reglene» kan forenkles slik for alt helsepersonell:

  – Ikke gjør noe du vet er galt (eks. ta imot bestikkelser, stjele fra pasienten, slå pasienten osv)
  – Ikke ha sex med pasienten (og ikke plasser deg i en posisjon hvor du kan beskyldes for det, f.eks. overnatte hos en pasient)

  Og når det kan sies så enkelt tror jeg i min naivitet faktisk at de som har sex med pasientene (og blir anmeldt for det) fratas lisensen sin.

  PS: Det skal såpass mye udugelighet til for å miste lisensen, at den kan vi nesten se bort fra (da kommer det heller an på manglende dømmekraft ved at man ikke skjønner at man selv er uvitende, enn at man er uvitende).

  Svar

 2. Nicolas.

  Takk for svar og godt nytt år.
  Omfanget er kanskje lite, men uetisk atferd skjer. Hver enkelt sak skader mer enn omfanget (antall saker) også skulle tilsi, slik jeg ser det, nettopp fordi tillitsforholdet er så avgjørende viktig og derved også sårbart. Psykiatrien er nok mest utsatt, i og med den nærhet samtaleterapi skaper. Psykiatriske pasienter kan også ha vanskelig for å tolke signaler og situasjoner og foreta rasjonelle vurderinger, enten på grunn av sykdommens art (type diagnose) eller også som følge av medisinering. Og oppstår gjensidige emosjonelle følelser mellom terapeut og klient vet vi at det er evolusjonens sterkeste krefter som må kues. Det er ikke lett, selv om det etiske fundamentet er på plass.

  Lykke til med studiene 🙂

  Svar

 3. Posted by Maldina Planz on januar 9, 2008 at 10:23 AM

  Hei.

  Godt nytt år frå rykk og napp-bloggaren , Maldina.

  Interessant det du skriv om her. Og det fins nok mørketal, ja. Særleg interessant kunne det nok vere å vite kor mykje som verkeleg skjer der ute mellom pasient og psykolog / psykiater. Som du seier vil ei diagnose som går på psykisk problem ofte gjere pasienten mindre truverdig, og er ein sårbar og nede for teljing så er det nok ikkje lett å stå opp for seg sjølv.

  Vel… Her står det fint til. Eg har det godt. Lisjeguten er 7 1/2 mnd og er så roleg og blid at det er ein fryd.

  Håpar du og dine har det fint òg.

  Maldina

  Svar

 4. Maldina Planz.

  Fint å høre at dere har det bra, både liten og stor. Takk for svar. Ønsker dere god helse og et supert år i 2008 🙂

  Svar

 5. […] Posted on januar 31, 2008 av phalloides Jeg skrev for kort tid siden et innlegg kalt lege-klient, et tillitsforhold, angående et oppslag i Varden om beskyldninger mot en lege i Telemark for seksuell trakassering […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: