lege-klient, et tillitsforhold II

Jeg skrev for kort tid siden et innlegg kalt lege-klient, et tillitsforhold, angående et oppslag i Varden om beskyldninger mot en lege i Telemark for seksuell trakassering relatert til legeundersøkelser. I går, 30. april 2008, sto det å lese en oppfølger i samme avis.

I papirutgaven sto det også et tillegg av samme forfatter som sier noe om tallene for innrapportert helsepersonell, og da grunnet ulike ulovligheter. Jeg siterer (kursiv) det som sto under overskriften Fire mistet helselisensen:

Fire personer mistet linsensen til å jobbe som helsepersonell i fjor. Statens helsetilsyn har gjort opp status for året 2007. I Telemark ble fire leger og annet helsepersonell fratatt lisensen til å utøve yrket sitt. Tre personer fikk advarsler fra Helsetilsynet. Reaksjonene fra Helsetilsynet kom etter at helsearbeidere har brutt helsepersonelloven.

På landsbasis delte Statens helsetilsyn ut 77 advarsler og inndro 70 autorisasjoner i 2007. Det er omtrent like mange som året før. Av de 77 som mistet autorisasjonen var 22 leger og 28 sykepleiere. Rusmisbruk var vanligste årsak til tap av autorisasjon. Oppførsel, seksuell utnyttelse av pasienter og at autorisasjonen allerede var inndratt i et annet land var andre viktige årsaker.

I fjor kom det inn flere tilsynssaker til Statens helsetilsyn enn året før. Likevel endte det i én færre reaksjon. -Betyr det at pasientene har fått lavere terskel for å klage? -Det er så små variasjoner at vi heller tror det dreier seg om naturlige svingninger, sier avdelingsingeniør Gorm Are Grammeltvedt i Helsetilsynet.

I tillegg til at det her kommer tall på bordet, som jeg ikke klarte å finne til forrige innlegg, dukker også en annen faktor opp som det er verd å legge merke til:

«(…) Oppførsel, seksuell utnyttelse av pasienter og at autorisasjonen allerede var inndratt i et annet land var andre viktige årsaker.«

Jeg må undre meg på om dette er et resultat av den legemangelen småbyer og tettsteder i mange kommuner sliter med? Er det faktisk slik at desperasjonen etter å fylle legestillingene, som er pålagt kommunene, fører til lemfeldig kvalitetssjekk av legene som tilsettes? At kommunene ikke kan velge blant de beste legene i klassen når man har et dekningsunderskudd, kan man forstå. Men at man ansetter utenlandske leger som ikke lenger har autorisasjon – leger som i et annet land er blitt fratatt sin autorisasjon og rett til å praktisere – verken kan eller vil jeg forstå!

Lista for å miste autorisasjonen som lege, ligger etter det jeg har lest og forstått høyt. Med alle forbehold antar jeg derfor at disse legene enten har blitt tatt i grove forseelser, eller gjentatte forseelser av ulik alvorlighetsgrad, i hjemlandet. Og i og med at de tapte autorisasjonene har latt seg avdekke etter at de ble ansatt her i Norge, må det bety at en avdekking kunne skjedd allerede i utgangspunktet. Dette er altså ikke hemmeligholdte dokumenter og opplysninger for de som foretar ansettelser, og det at legene har forbrutt seg igjen og blitt avslørt, bør få konsekvenser for tilsettingsrutinene – eller mangel på sådanne – for å unngå at dette fortsetter.

Oppdatering: http://www.abcnyheter.no/nyheter/helse/2012/12/26/noen-helsearbeidere-utnytter-situasjonen

Reklamer

3 responses to this post.

 1. Innlegget ligger også ute på iNorden hvor det kan ligge kommentarer:
  http://inorden.org/?p=2096&language=no

  Svar

 2. Posted by Nicolas on januar 31, 2008 at 5:18 PM

  Ansettelsesrutinene burde skjerpes i Norge, men ellers er det vrient å heve lista. Leger er mennesker som gjør feil, og desto høyere lista legges desto mer tid må legene bruke per pasient (på å dobbeltsjekke at de gjør alt riktig). Og da er problemet: hvor stor del av BNP skal vi bruke på helse? I dag tror jeg vi ligger på ca 10%, men selv om vi gikk opp til 20% (som amerikanerne) – eller for den saks skyld doblet til 40% – ville det skje feil, og vi ville kunne bruke mer penger. Og så er det jo slik at om straffen for å gjøre feil er stor, da risikerer man at folk holder kjeft om egne feil fremfor å være ærlige om dem slik at systemet kan fikses (slik det er i dag). Det som gjør at du mister lisensen i dag er at du gjør noe du vet er galt, og personlig mener jeg vel at lista burde ligge omtrent der.

  Svar

 3. Nicolas.

  Takk for svar. Du skriver: «Leger er mennesker som gjør feil, og desto høyere lista legges desto mer tid må legene bruke per pasient (på å dobbeltsjekke at de gjør alt riktig)».

  At det begår yrkesmessige/faglige feil må man i noen grad leve med, enig i det. Men her handler det om brudd på helsepersonelloven. Det er ikke i første rekke et faglig men et moralsk spørsmål. Selv om det også skulle være slik at terskelen for å miste autorisasjonen er lavere i enkelte andre land, hvilket jeg ikke vet noe om, må jeg anta det foreligger betydelige overtramp uansett.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: