nakne menn i dress

Hva skjer med oss som befolkning når uniformer og kapper ikke lenger forbindes med ære og respekt? Hvordan påvirkes vår tenkemåte rundt rettferdighet og trygghet når voktere av moralen ramler høylydt ned av pidestallen, en etter en? Og hvem skal arrestere politimenn, dømme dommere og sørge for at militære topper gis avskjed på grått papir når de begår grove overtramp? Hva gjør vi når samfunnsmoralens fiender befinner seg i tunge maktposisjoner?

Noe av det viktigste for at en demokratisk nasjon og en rettsstat ikke skal bli offer for korrupsjon og anarki, er at politi, påtalemyndighet (v/statsadvokaten) og domstol utøver sine roller på en etisk forsvarlig og tillitsfull måte. Sammen med forsvarets ledere, etter direktiver fra Kongen i statsråd, forvalter disse etatene nasjonens moral og sikkerhet. De representerer nasjonens beinmarg, og myelomatose er noe vi som nasjon ikke kan leve med. Da forvitrer vi – smertefullt!

Moralske avvik skjer i alle samfunnslag, fra øverst til nederst. Og vi har en forståelse og en romslighet for at råtne egg finnes, også på øverste hylle. Men vi vil at særlig de som misbruker maktposisjoner, skal stå til rette for sine gjerninger og fjernes fra sine stillinger. Dessuten, det er en grense for hvor mange råtne egg vi kan tåle å finne før tålmodigheten, og også tilliten, svekkes. Befinner vi oss faretruende nær den grensen?

Forvaret.

Det finnes både ferske og eldre eksempler fra alle maktleire. Problemet er at det finnes altfor mange eksempler. Og verst er saker der man sitter igjen med en følelse av at lurendreiere har sluppet for lett unna. For forsvarets del, for så vidt også sentrale personer i Forsvarsdepartementet, står striden mellom tidligere sjef for Forsvarets sanitet Leif Sverre Rosén, og Forsvarssjef Sverre Diesen, ferskt i minnet. Og i forkant av denne striden oppsto den merkelige situasjonen at Regjeringen, grunnet manglende tillit til Forsvarssjef Diesen, ansatte Kjell Grandhagen som militær assisterende departementsråd i Forsvarsdepartementet for å kikke Diesen i kortene. De mente, ifølge en skjult kilde, at Diesen hadde en privat agenda.

De siste dager har vi også hatt saken om Siemens og Atle Karlsviks omstridte reiseregninger, hvor Karlsviks advokat Dag Steinfeld gikk så langt som å peke på tre navngitte personer fra forsvarsledelsen, general Arne Bård Dalhaug, Lena Mjerskaug og generalmajor Espen Amundsen, med påstand om at disse har begått mened i retten! Det vil i så fall være langt mer alvorlig enn noen tvilsomme reiseregninger på til sammen 63.000 kroner. Vi snakker her om såkalt ærverdige personer med generals og generalmajors rang. Forbindelsen uniform-ære eksisterer ikke lenger.

Politi, påtalemyndighet og domstol.

Også her er det dessverre plenty å ta av. Avisene har saker så å si daglig om mangelfulle rutiner, klanderverdig etterforskning og grov tjenesteforsømmelse. Lommemannen-saken er en slik sak, blant mange, om seksuelle overgrep. Per Liland og Fritz Moen representerer to andre saker, om mord. To saker som utviklet seg til å bli justismordsaker vi nesten ikke kan fatte, og hvor politietterforskningen i ettertid ble sterkt kritisert. I Fritz Moen-saken ble det endog bevisst jukset fra politiets side, med blant annet omdatering av bevisdokumenter, og saksbehandlingen har ført til at Kontroll- og konstitusjonskomiteen har besluttet å åpne sak for å vurdere om tre høyesterettsdommere skal stilles for riksrett for justismordet. Og tidligere statsadvokat, nå høyesterettsdommer, Georg Fredrik Rieber-Mohn, foretok i 1994 en særdeles tvilsom manøver overfor privatetterforsker Tore Sandberg, da sistnevnte anmeldte sju høytstående myndighetspersoner. Georg Fredrik Rieber-Mohn fant dette så usannsynlig, at han ene og alene av den grunn henla anmeldelsen.

Nasjonens selvbilde.

Tilbake til start; hva gjør denne maktmisbruken, denne uærligheten og denne mangelen på ære og moral med måten vi nordmenn oppfatter oss som folk og nasjon på? Hvordan påvirker det vår egen moral og vår tro på at rettferdighet ennå er et ord med innhold? Det som for meg synes klart, er at disse maktmisbrukerne har skitnet til de embeter de representerer, og at de selv står æreløse tilbake. De kan ikke lenger ærekrenkes, noe blant annet advokat Dag Steinfelds uimotsagte påstand om mened i retten fra militære topper beviser. De er nakne menn (og kvinner) i dress.

Reklamer

2 responses to this post.

  1. Alle disse menneskene som forventer, ja, nesten ***krever*** respekt og ærbødighet for titler: Har de glemt at kravene kanskje går litt begge veier?

    Innlegget ditt er bra skrevet, og jeg skulle ønske det ikke druknet i bloggerhavet, men ble lest av mange mennesker i Norge.

    Svar

  2. Lars Hendrik.

    Takk for positiv tilbakemelding. Det er en del innom og leser, og innlegget ligger også på iNorden, uten at jeg kjenner antall treff der. Men det får være som det er. Setter pris på de som faktisk leser, og av og til kommenterer. Det gjør at man fortsetter å skrive 🙂

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: