fin søndag

 Det er mye som lokker barnas oppmerksomhet i dag. I tillegg til en overflod av spill, dukker og biler, står ikke minst TV’n der med en håndfull programmer de vil se. Og om ikke noe frister, er det VHS og DVD. Felles for aktivitetene, er at mange foregår inne og byr på lite kroppsaktivitet.

Barn av den moderne og teknologiske tidsalder bruker mest hodet og fantasien når de leker. Det er selvsagt vel og bra, men kanskje duger det enkle også. Det som ikke funkler, durer eller flagrer over en skjerm. Det som mangler fjernkontroll og var mer vanlig da jeg var barn.

Vi forsøker gjerne å kombinere litt hodebry med uteaktivitet, noe vi gjorde denne helgen. Barnebarnet kom på overnattingsbesøk, og vi besteforeldre forberedte besøket et par dager i forkant. La opp til skogstur med overraskelser, rebuser og gåter. Et lite hefte med bilder og tekst var blitt utarbeidet og ble overrakt den unge detektiven da vi entret skogsstien.

Med heftet som redskap og hjemmelaget turstav i hånd, tok hun føringen langs blåmerket turløype. Nå gjaldt det å finne stedene hvor bildene ble tatt, og så ved hjelp av tekst med hint finne gjemte gjenstander i nærheten av stien.

Vi så øyeblikkelig at opplegget fenget. Da første oppgave var løst ved hjelp av turstav og litt leting, kom det store, fornøyde smilet over å ha lykkes. Barnebarnets smil og iver var vår belønning. Ingenting varmer mer enn ekte smil og spontan latter når man er sammen om noe.

Vi startet i solskinn, og vel halvveis, etter en rast med kaffe og brus, fortsatte skattejakten i hagl og regn før solen igjen tittet fram. Kort sagt ble det en fin og litt annerledes turopplevelse. En aktivitet som frister til gjentakelse.

Reklamer

7 responses to this post.

 1. Så fantastisk heldig liten dame som har så flotte besteforeldre! Husker selv med stor glede alle turene min far dro oss med på. Ikke alltid helt velvillige når vi dro ut men det ble alltid kjekt underveis.
  Jeg tenkte på det da jeg skulle forklare 17 mai for en amerikaner. Det er vel den eneste dagen i året barna leker de gamle lekene, potetløp og sekkehopping etc, ellers er det i stor grad pc og spill som rår. Men det kan snus, med litt kreativitet og vilje. Og det har vist dere masse av!!

  Svar

 2. Randi.

  Her i Bø i Telemark, som mange steder rundt om i landet, har mange dugnadshender bidratt til å merke og vedlikeholde kulturstier og skogsstier. Og de blir flittig brukt, i hvert fall de nær tettstedet og fjellstiene. Det er et flott tilbud til kommunens innbyggere og besøkende, med fin natur og flotte fossefall.

  Det er noe kravløst og befriende ved å bevege seg i skog og mark. Det gjør noe med måten vi sanser og tenker på – gir trim, opplevelse og energi. Det er det vel verd å bevisstgjøre barn om, så blir de kanskje selv aktive brukere av naturen, og ivrigere etter å ivareta miljøet.

  Takk for fin kommentar, Randi 🙂

  Svar

 3. Her er vi på bølgelengde vettu.
  Kan man få barna på skauen allerede før de er fem år gamle, vil de få et normalt forhold til den. ( Iflg. ekspertuttalelser.) Følger den teorien der=)

  En ting jeg lurer på, er hvordan en «skaulaus» oppvekst påvirker motorikk på folk? Har sett store forskjeller mellom barn som er vant til skauaktivitet og de som ikke er det. Om det jevner seg ut med alderen, tviler jeg på.

  Motorikken er en ting, men kjærligheten og respekten for det skaperverket skauen er, blir vel også utviklet stort når de små får lov til å bruke den fritt.

  Hvis evolusjonen følger sine vante regler, kommer mennesket til å se merkelig rart ut om noen tusen år…
  -Et helsikes stort haue, firkanta auger, lange fingrer og noen sure retarderte tær som stikker ut fra hofta…

  Jajja, den var dårlig, -men kan ønske dere ei flot tid utover oppi heia! Sjøl er jeg daglig ute i guds frie natur med nyanskaffet kamera, og har skaffet meg en knallgild hobby!=)

  Mvh Nunz

  Svar

 4. Nunzio.

  Gleder meg å høre at du satser mer aktivt på fotografering. Det fører til en annerledes måte å se naturen på, og det gir turen ekstra innhold. Ikke minst blir det enda lettere å komme seg ut, for hobbyen fanger.

  Det er frydefullt der ute nå. Nye blomster åpner seg nær sagt fra dag til dag. Insektene blir flere og hele skogen lever. Lyd fra fjærkledde struper og rislebekker blir behagelig «bakgrunnsstøy». Frydefullt!

  Håper du storkoser deg og lader både muskulatur og sinn etter vinter og vår. Begynner å virkelig puste igjen, helt ned i magen. Regner med å få se noen resultater framover, i bloggformat 🙂

  Svar

 5. Jepp, og her er nok noe for deg!=)

  http://www.vgb.no/30351/perma/329736/

  Mvh Nunzio

  Svar

 6. For en herlig dag!
  Dere må da være drømmebesteforeldre, i mine øyne ihvertfall.

  Svar

 7. tordenhill.

  Vi er vel litt opp og ned i den rollen som i alle andre roller, men vi forsøker å ha det all right sammen. For min del hjelper det på humør og energi å komme ut i skogen, selv om det i perioder butter.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: