om krise og perspektiv

«Beauty is in the eye of the beholder» er et ordspråk som stammer fra gresk i det tredje århundre f.n.t., og som overlevde ved tradering helt fram til det ble nedskrevet i sin opprinnelige form i det 19. århundre. David Hume sier noe om det samme i sine essay, Moral and Political, 1742, som underbygger ordspråkets mening: «Beauty in things exists merely in the mind which contemplates them». Og slik er det. Oppfattelsen av hva som ses, bestemmes av den som mottar og analyserer inntrykket.

Jeg vil skifte ut beauty med crisis i disse finanskrisetider. Disse tider da (altfor) mange ord gis endelsen krise; børskrise, boligkrise, anleggskrise, miljøkrise, energikrise, osv. Altså: «Crisis is in the eye of the beholder». Det handler om ståsted. Om perspektiv. Om dramatiske vendepunkt i tilværelsen. Så kan man diskutere hvorvidt man nå har en finanskrise forårsaket av økonomisystem, en fordelingskrise forårsaket av grådighet, eller en moralkrise grunnet profittjag og overfladisk verdisyn.

Man har jo faktisk styrt bevisst mot den situasjonen vi har og får. All vekst har et tak, men man har latet som om det ikke gjelder for vekstavhengig markedsøkonomi. For, som Karl Marx hevdet i «Kapitalen»; kapitalismens eksistens bygger på forutsigbare perioder med syklistiske kriser (nedgangstider og krig), for å skape ny vekst ved gjenoppbygging. Altså, det vi ser skje nå, er en følge av, og en forutsetning for, kapitalismen som system. Historisk viser det seg at konjunkturene pulserer med snitt på 20 år.

Hva man kaller situasjonen i-land nå er inne i, avhenger av hvem som analyserer situasjonen. Sultende og syke mennesker, mennesker på flukt i den tredje verden, vil ikke kunne få øye på den krisa som nå fyller alle nyhetskanaler døgnet rundt på nær hele den nordlige hemisfære og mer til. For dem handler krise om noe ganske annet. Krise er manglende tilgang på det som dekker et menneskes basisbehov, siden slike mangler raskt fører til katastrofe. Tilgang på mat, rent vann, klær og medisiner, er nok for å gi trygghet for eksistens og unngå krise i deres perspektiv.

I velutviklede demokratier vil tilnærmet alle få dekket sine basisbehov, og mer til, selv om mange mister jobb, egen bolig og må gjennom tøffe omstillinger. Finanskrise er ikke en krise på liv eller død, men en stor utfordring mot mer nøktern livsstil. Større bevissthet om bærekraftig ressursbruk. Og for samfunnet som et hele, et større krav om god fordelingspolitikk. Fest og fråtsing må skiftes ut til hverdag og helhetstenkning. Den ukritiske ressursbruken vi har hatt, mangelen på respekt for godene, har gitt ekstreme og usmakelige utslag. Vi skjemmer oss ut, og vi er fullt klar over det.

Nå ropes det mot oljefondet. Mot lavere skatter, avgifter og renter. Man aksepterer ikke kapitalisme-medaljens bakside, kun forsiden. Og opposisjonen på Stortinget, blårussens fløy, skriker høyest av alle. Det er deres medlemmer som har fråtset mest, spilt høyest og tapt stort, på finanskrisen. «Folk flest» fikk ikke være med på et tiår i sus og dus. De ble bedt om å vise måtehold. De ble bedt om å løpe litt fortere på jobb, for å skaffe større profitt til eierne. Ble bedt om å senke sykefraværet. Ble forsøkt frarøvet det vern de har gjennom Arbeidsmiljøloven. Ble tilbudt korttidskontrakter og usikre vikariater. Så når blårussfløyen nå roper om hjelp, er det ikke på vegne av arbeidsfolk, men seg selv og sitt – slik det alltid har vært. «Vanlig folk» klarer seg alltid, de. De aller fleste av dem. De har aldri lagt seg til et skyhøyt forbruk. De som rammes av finanskrisen er de på toppen og i mellomskiktet. De som har vært villige til å satse alt på en falsk, ytre fasade. De er ikke bare lånefinansiert til pipa, men herfra til månen.

At oljepenger nå skal brukes på infrastruktur og lenge forsømt vedlikehold, er bra. Det vil dempe konsekvensene av kapitalismens kneling ned i startblokkene for å ta ny sats. Utover det, bør ikke regjeringen oppfordre til å «pisse i buksa for å holde varmen» nå når det nærmer seg desember. Vi har behov for å lære av det som skjer. Behov for å justere livsførsel og tankegang. Og naturmiljøet, som råstoff- og ressursleverandør, og ikke minst som resipient for alle etterlatenskaper av forbruksgalskapen, trenger det sårt.

Det går an å se seg litt rundt, og gjerne også ta en titt i speilet. Vi flommer over av ressurser her i Norge. Tilnærmet gratis mat, som vi er blitt for fine i nebbet og for rene under neglene til å benytte oss av. Husene er omkranset av grønne ørkener, plenarealer vi bruker ressurser på å holde i orden. Ved å bruke 2/3 til potet- og grønnsakhage, blir vi selvforsynt. Det koster lite. Vannene våre koker av fisk, prima hvitfisk, som ingen lenger vil spise. Vi skal ha laks og ørret, fra kjøledisken, selv om vi vet oppdrettsnæringen truer sjøfugl, villaks, og også næringsfiske i fattige land, siden vi tråler havene tomme for å fôre oppdrettsfisken. Skogsbær blir i altfor liten grad utnyttet, og også sopp og matnyttige urter. Så ille er det, at vi er i ferd med å miste kunnskapen om hvilke vekster som kan høstes til mat.

Krise? Javisst. Men hva består egentlig krisen i?

 

 

Reklamer

3 responses to this post.

 1. […] mer til læring og ettertanke: Litt av hvert Comments are […]

  Svar

 2. Ja, du sier noe. Kriser er relative… alt ettersom man ser på dem, og hvilket ståsted vi befinner oss på.

  Det er en underlig verden i lever i…

  Viktig å sette ting i pespektiv som du gjør her! Det får en til å tenke litt, stoppe opp, og dvele…

  Svar

 3. Nunzio.

  Tror nok mange også nå vil innse at markedsøkonomien som system, som i disse dager viser seg fra sin mindre forlokkende side, ikke byr på så veldig stor valgfrihet for «folk flest». Har ikke hørt så mye snakk om valgfrihet i det siste.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: