ny lov om bruk av fyrverkeri

Ved overgangen til nytt år skjer alltid uhell og ulykker relatert til fyrverkeri. At et antall personer får brannskader, synsskader eller kvestes på ulik måte, og at de første nyhetssendingene i det nye året viser branntomter, er sikrere en banken. Raketter under nyttårsfeiringen er, ifølge Justis- og politidepartementet, skyld i 68% av alle skadetilfeller. Personlig synes jeg også det har utviklet seg en uskikk de senere år, ved at raketter skytes opp også i utide. Det knatrer og smeller gjennom hele romjula og til godt utpå nyåret. Det gjelder selvsagt både fyrverkeri som er lovlig og ulovlig etter de nye reglene, men det burde etter min mening blitt rammet av ordensreglene.

Den 15. oktober 2008 kom den nye lovbestemmelsen som forbyr visse typer fyrverkeri. Forbudet gjelder for raketter med styrepinne, samt fyrverkeri som kan forveksles med leker, og forbudet gjelder både salg og bruk av disse typene fyrverkeri. Forbudet vil følgelig også ramme de som forhandler fyrverkeri om de har fyrverkeri av de forbudte typene på lager. Privatpersoner som måtte ha forbudt fyrverkeri liggende igjen fra i fjor, kan heller ikke bruke dette.

Rolf Terkelsen, leder av Norsk Pyroteknisk Bransjeråd, har vært ute og advart mot konsekvenser av de nye reglene, i og med at også bruk av fyrverkeri som ble kjøpt før forbudet vil bli straffet. Han peker på den oppgave Justisdepartementet nå har for å nå ut med tydelig informasjon, siden loven kom så raskt, slik at ingen ubevisst gjør seg til lovbrytere under årets nyttårsfeiring. Og videre at de kommer med klar beskjed om rutiner for innlevering av ulovlig fyrverkeri.

Brudd på de nye bestemmelsene vil bli behandlet på linje med normal ordensforstyrrelse og bøtelagt med 7.000 kroner, sier stasjonssjef Bjørn Hansen ved Sentrum politistasjon i Oslo til Dagsavisen. “Vi tar alle vi kommer over. Vi vil håndheve forbudet selv om det blir hektisk på nyttårsaften”. Lovlig fyrverkeri er fra nå av begrenset til bakkestående typer, som bl.a. effektbatterier og fontener.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: