Gamlekyrkja i Bø

Gamlekyrkja i Bø skal få en ansiktsløfting i løpet av sommeren 2009. Kirken, som er bygget i romansk rundbuestil, ble reist mot slutten av 1100-tallet og vigslet til St. Olav. Murmester Einar Espedalen a/s fra Bø, vant anbudsrunden med en pris på 469.000 kroner. Firmaet vil, ifølge Bø blad, utføre restaureringsoppgavene i samarbeid med et murerfirma fra Notodden. Arbeidet skal skje med tett oppfølging fra Riksantikvaren.

De relativt høye kostnadene ved å skulle kalke kirken utvendig, skyldes feil som er blitt begått i forbindelse med kalking tidligere. Midt på 1980-tallet ble kirken behandlet med kalkpuss som inneholdt både sement og plaststoff, og dette må nå fjernes med håndmakt før nykalking kan skje. Som bildet nedenfor viser, står nå kirken innpakket i en blå beskyttelsesduk og er omgitt av stillaser. Etter planen skal arbeidene være utført i løpet av august måned.

bø gml krk

Reklamer

2 responses to this post.

 1. Det er godt det blir tatt vare på den. For det er jo en veldig vakker kirke. Både utvendig, men ikke minst innvendig. Historisk sus.

  Svar

 2. Nykirken i Bø, bygget i tre i 1875, som ligger kun 100 meter fra denne gamle kirken på Bøhaugen, ble reparert for råteskader og fikk nytt tak i fjor sommer.

  Vedlikehold av kirker har vært forsømt mange steder, over lang tid. Slik bør det ikke være. De gamle bygningene har en plass i de fleste av oss, som historiske brobyggere og rent estetisk.

  Jeg har skrevet noe om det tidligere:
  https://phalloides.wordpress.com/2006/09/20/fellesskap/

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: