multiresistente bakterier – menneskehetens store trussel

Dommedagsprofetier hører hundreårsskifter til. Det kan handle om syndflod. Om meteornedslag. Om uår, pest og plager. Om epidemier og pandemier. Om sult og vannmangel. Om klimakatastrofe, terror eller atomkrig. Eller, det kan handle om multiresistente bakterier som til dels gjør moderne kirurgi uanvendelig. Enhver operasjon, også ukompliserte operasjoner som i dag gjøres rutinemessig, vil uten tilgang på effektive antibiotika kunne medføre dødelige infeksjoner.

For to år siden, 23. mai 2007, kunne man i pasienthandboka.no lese Merethe Johannessens intervju med Gunnar Skov Simonsen, leder av NORM (Norsk overvåkingssystem for resistens hos mikrober).

Om vi ikke tar problemet antibiotikaresistens på alvor nå, kan vi risikere å rykke nærmere 70 år tilbake i tid ved behandlinger av det vi i dag ser på som enkle infeksjoner. Ved noen mikrober er vi i ferd med å bruke opp alternativene, sier Gunnar Skov Simonsen, som er leder av Norsk overvåkingssystem for resistens hos mikrober. (…) Vi flyttes tilbake til samme situasjon som vi hadde før 2. verdenskrig. Ved infeksjoner må vi da vente og se hvordan det går, vi vil få flere som dør av infeksjoner som i dag er enkle å behandle, og vi vil få mange pasienter som har komplikasjoner som vi ikke er vant til å se. Når du i dag får behandling med antibiotika mot infeksjoner, bedrer sykdommen seg vanligvis etter et døgn eller to. Uten effektiv behandling vil også mindre alvorlige infeksjoner skape helseproblemer. (…) Dersom forekomsten av resistens er høy, må man velge behandling som er dårligere, dyrere og med flere bivirkninger. I verste fall kan du komme i den situasjonen at det ikke er noen alternativer å behandle med, sier Simonsen. (…) Når vi ser på hva vi vet vil komme av nye typer antibiotika i de nærmeste 10 årene, så er det veldig lite, knapt noe som helst. Dette er jo litt ubehagelig, for ved noen mikrober er vi i ferd med å bruke opp alternativene. Vi er ikke opprådd i Norge i dag, men vi går den veien. Derfor er det så viktig at vi bruker antibiotika på en slik måte at vi kan bruke det i minst 20 år til. For det kommer ikke noen fantastisk løsning slik at problemet blir borte, sier Simonsen.

Det at vi har havnet i en slik situasjon, skyldes både nødvendig og unødvendig bruk av antibiotika innen medisinen. For mange over for lang tid, har fått foreskrevet antibiotika uten at dette har vært nødvendig. For mange over for lang tid har avbrutt sin antibiotikakur for tidlig. Og på toppen av dette har det vært, og er, en uforsvarlig stor bruk av antibiotika i fôrmel til husdyr og fisk. I Norge, Norden og EU har man innført strammere restriksjoner for bruk av antibiotika i løpet av de siste ti år, men det gjelder i liten grad resten av verden.

Europas befolkning har grovt regnet utgjort kun 10% av verdens befolkning gjennom de siste 2000 år. Europas bidrag nå for å agere mot stadig flere typer multiresistente bakterier, vil på ingen måte være tilstrekkelig for å bremse utviklingen. Enkelte østeuropeiske land sliter dessuten med resistens og multiresistens hos tuberkulosebakterien Mycobacterium tuberculosis. Det representerer et globalt problem og utgjør en trussel mot bekjempelsen av tuberkulose.

Fra Anna Bratts intervju i DN 26. mai 2009 med Gunnar Kalmeter, overlege og ordfører i den Europeiske komiteen for antibiotikaspørsmål:

Medellivslängden minskar med tio år. Fler barn dör i späd ålder. Bakteriernas växande motståndskraft mot antibiotika är nästa hot mot folkhälsan. (…) Det finns inga nya antibiotika i pipelinen. Läkemedelsföretagen är knappast intresserade av att utveckla läkemedel som myndigheterna inför restriktioner på, säger Gunnar Kahlmeter. Om tio år kommer vi att märka av konsekvenserna av den generösa användningen av antibiotika: Många ingrepp som nu är rutin blir inte längre möjliga. Det handlar till exempel om proteser i höfter och knän, olika hjärt- och kärloperationer och organtransplantationer. (…) Det sannolika är att patienten får multiresistenta bakterier i sina sår. Bakterierna ger infektioner som inte går att stoppa. Många gånger kommer det inte att vara motiverat att göra operationen, säger Gunnar Kahlmeter.

Med så mange mennesker på flyttefot, og med så mye handel av kjøtt, er det en illusjon å tro at vi ikke vil oppleve spredning av multiresistente bakterier. Kanskje er dette den største trussel menneskeheten vil oppleve de neste 10-30 år. Les mer om de ulike bakterieformene og problemer med multiresistente bakterier med mer i denne faglige artikkelen fra Den norske legeforenings tidsskrift. Les også Antibiotikaresistens – en nasjonal helseutfordring, som både sier noe om de fortrinn vi nordmenn har, men også hvilke reelle farer som truer.

Oppdatering med link 17. april 2012:

http://www.abcnyheter.no/nyheter/helse/2012/04/16/stadig-flere-blir-immune-mot-antibiotika

Oppdatering med link 9. januar 2014:

http://www.dagbladet.no/2014/01/08/nyheter/medisin/forskning/31182098/

Reklamer

2 responses to this post.

 1. Bruken av antibiotika har vært totalt ukritisk.

  Dog må det sies at dette problemet er enda et resultat av det moderne samfunnet, noe som aldri ville ha oppstått i et primitivt samfunn uten sykehus eller tilsvarende forsamlingsplasser for bakterier osv.

  Vi er med andre ord nok en gang verre stilt enn primitive stammer, som brukte antibiotika med fornuft.

  Svar

  • Grenseløs.

   Det som er mest skremmende, er at den ukritiske bruken av antibiotika har skjedd, og skjer fortsatt, mot bedre vitende. Det faktum at vi mennesker har så mye god kunnskap vi ikke benytter oss av, er et stort paradoks.

   Det å tegne skrekksenarier, skal jeg overlate til andre. Men man behøver knapt bruke fantasien for å forestille seg hva en kombinasjon av klima- og ressursflyktninger på den ene siden, og mangel på effektiv antibiotika på den annen, vil medføre.

   Befolkningstetthet og -vekst har lenge vært sett på som en trussel i seg selv, og kanskje er epidemier/pandemier måten befolkningstallene vil bli regulert på – dog helt utenfor vår kontroll.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: