admiral-sommerfugl

Admiral-sommerfugl har atferdsmessig mye til felles med tistelsommerfugl. Bare unntaksvis, med særlig milde vintre, kan admiral-sommerfuglen overleve vinteren nord for Alpene. Hva det skyldes er ikke lett å gi svar på, da den har fast tilhold i Pyreneene hvor det er like kaldt som her hos oss. I motsetning til tistelsommerfuglen, finner vi ikke admiralen i våre tre nordligste fylker – knapt nok i Nord-Trøndelag. For øvrig er admiralen en hyppigere gjest i det sørlige Fennoskandia.

IMG_0535

Den overvintrede generasjonen flyr fra månedsskifte april-mai til sankthans, mens årets generasjon som fødes her, flyr fra juli til ut i oktober. Som hos tistelsommerfuglen kan man, om man også ser admiral-individer her før sankthans, være ganske sikker på at de har kommet langt sørfra. Det er også slik at nye generasjoner som blir født langt sør trekker nordover, slik at vi på sensommeren kan oppleve å se mange individ, både de som er født her og nyankomne gjester av årets generasjon.

IMG_0545

Admiralen er glad i halvråtten eller overmoden frukt, og den suger også gjerne sevje fra skadede frukttrær. Den er fargerik og vakker og har et vingespenn på 6-7 cm. Den har ingen forvekslingsarter her, og særlig er årets generasjon ren og skarpt kontrastert i fargene.

Reklamer

12 responses to this post.

 1. Ah… sommerfulger! En av vaare favoritter. Utrolig varierte i farger, fasong, form og storrelse. En fryd aa fotografere ogsaa.
  Og som alltid har du god beskrivelse til bildene dine! Takk 🙂

  Svar

  • Selv takk 🙂
   Synes admiralen er blant våre aller flotteste sommerfugler. Selv på disse bildene som ble tatt i hui og hast med dødt lys og yr, smeller det i fargene. Skal be pent om å få en dag med sol snart 😉

   Svar

 2. Pene bilder av admiralen. Sommer fugler har vært min store fotoglede i sommer.

  Svar

  • Takk for det. Ustø hånd og dårlig lys er ikke den beste kombinasjonen. Burde tatt meg tid til å skifte objektiv for å få frem miljøet bedre. Det ble litt sånn «verken eller»-bilde. Bedre lykke neste gang.

   Svar

 3. Admiralen er virkelig vakker, jeg hadde en innom for noen uker siden, men desverre ikke sett den siden. Holder oppsyn med sommerfuglbusken, man veit jo aldri… (og nå er det jo faktisk sol..)

  Flotte bilder, som alltid 😀 Jeg tar alle bilder i hui og hast på automat…

  Svar

  • Fantastisk vær her også noen dager framover. Krysser fingrene for en laaang, mild og fin høst. Insektene skaper liv i skog og hage, ikke minst sommerfuglene, og det er alltid litt trist når de pakker sammen for vinteren. Får nyte «sommeren» så lenge man kan 🙂

   Svar

 4. Posted by tool on desember 26, 2009 at 1:13 PM

  Takk for interessant informasjon

  Svar

 5. Ser at admiralsommerfuglen er sjelden i Nord-Trøndelag, men 20.september hadde vi besøk av 7-8 stykker i Levanger-området som var ivrig opptatt med å suge nektar fra en sammenplanting med erica. Vakre ja!

  Svar

  • Hei ingri

   Utbredelse og spredning av ulike arter i vår fauna er i stadig endring. Mange arter som tidligere kun fantes i Sør-Norge, samt nye arter som kommer inn østfra, vil sakte og sikkert bre seg. Ikke alle krypene er like velkomne, men sommerfuglene er stort sett bare til sanseglede.

   Magne.

   Svar

 6. Posted by Ketil J. Kristiansen on september 15, 2011 at 5:35 PM

  Det er nok feil at den ikke finnes i våre 3 nordligste fylker. Har observert mengder av den i Harstadområdet, særlig denne sommeren. 😉
  Flotte bilder forresten. 😉

  Svar

  • Hei Ketil,

   og takk for informasjonen. Vi vil vel oppdage at grensene forskyver seg for mange arter innen faunaen generelt, og også at nye arter vandrer inn, med mildere klima.

   Mvh. Magne.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: