finnes kakerlakker i Norge?

Kakerlakker er noe vi gjerne forbinder med sydlige, tropiske og subtropiske områder. Det er da også i disse områdene vi finner de fleste av verdens 4000 arter, og de har vært her i 300 millioner år. Det sier noe om hvor god tilpasningsevne disse opportunistene har. Med sine sterke kjever spiser de det meste av dødt, organisk materiale, alt fra ekskrementer og tekstiler til skinnomslag og ark i bøker. Det gjør at de kan overleve som blindpassasjerer i bagasje og langtransporterte vareforsendelser av ulike slag, og det er også grunnen til at hele 10 arter står nevnt i Artsdatabankens lister. De fleste av dem hører ikke hjemme her, og de aller færreste artene vil overleve en lengre periode, men de observeres av og til.

Det er kun Markkakerlakk (Ectobius lapponica) som overlever utendørs, og som trives best utendørs og hører til i Norge. Til gjengjeld er denne arten livskraftig og finnes over hele landet. I motsetning til andre kakerlakk-arter, blir ikke Markkakerlakk sett på som skadedyr, og den er harmløs for mennesker. I motsetning til sine artsfrender flest, er Markkakerlakk en dagaktiv art. Jeg ser den oftest på grenene hos nåletrær, men også på andre vekster, og jeg synes den er ganske så elegant. Den er formet relativt flattrykt og ovalt, som et pilhode. Les info fra Folkehelseinstituttet her.

 

Tysk kakerlakk (Blattella germanica) derimot, er en ubuden gjest og kan danne levedyktige populasjoner her. Denne trives bare innendørs hos oss, særlig på varme, mørke og fuktige steder, og den kan volde skade både ved å spre smitte og å spise i stykker nær sagt hva det måtte være, samt utsondre ubehagelig lukt som kan gi astma- og allergiplager. Tysk kakerlakk er nattaktiv, og på dagtid gjemmer den seg bort i sprekker og hulrom. Skulle man oppdage dem på dagtid kan det være tegn på at de har etablert en tallrik bestand. Det oppfordres til å skaffe profesjonell hjelp til å fjerne dem. Utseendemessig skiller Tysk kakerlakk seg ut ved sine to mørke bånd på brystskjoldet. Les info fra Folkehelseinstituttet om Tysk kakerlakk som skadedyr og sykdomsspreder her.

Pilene øverst viser to mørke langsgående bånd på brystskjoldet. Pilen nederst viser eggkapselen som nettopp denne arten sikrer ved å bære den med seg.

Reklamer

8 responses to this post.

 1. Posted by Lavina on januar 27, 2010 at 10:45 PM

  Fine bilder Magne, men arten vil man helst være foruten. Nok med å se en død en på Kreta som man fant på hotellrommet. Vet ikke hva det er med dem, men tror jeg står over altså!

  Svar

  • Enig når det gjelder Tysk kakerlakk, men Markkakerlakken er både harmløs og fin å se på 🙂
   Tror jeg også ville grøsset litt av å høre de større artene tasse over gulvet om natten.

   Ha en fin dag 🙂

   Svar

 2. Usj, sånne er noe av det ekleste jeg vet.

  Svar

  • Jeg skal innrømme at det heller ikke er favorittkrypene mine, men Markkakerlakk fortjener i hvert fall ikke et dårlig rykte. Her gjelder det å snakke de misforståttes sak 🙂

   Svar

 3. Hmm, vi får heller innføre kakerlakkjeger nummer 1, Heteropoda venatoria , om det skulle bli for folksomt med dem. 🙂

  Svar

 4. he he… man laerer seg aa leve med alt 😉 her har vi noen store tre-kakkerlakker, de trives best ute heldigvis og spiser mest doedt trevirke. Maa innroemme at det tok litt tid foer jeg «vennet meg til dem» og de er vel ikke favoritten enda…. Men utrolig seig livet og enormt tilpassningsdyktige. De overlever nok oss…!

  Svar

  • Hei Randi!

   Jeg leste at de største kan bli 5-6 cm lange (grøss!). Tror ikke jeg hadde taklet å ha slike som husdyr. Ute i det fri er det greit nok. At de har vært her så lenge uten å ha endret seg mye, sier noe om hva de tåler. Tror sikkert du har rett i at de vil overleve mennesket. Hva som skjer etter det, kan man vel for så vidt blåse en lang marsj i 🙂

   Har vært dårlig til å kommentere inne hos deg i den senere tid, men jeg følger med 🙂
   Takk for besøket.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: