håndhilsing – sunn eller usunn tradisjon?

Vi er da høflige, må vite.

Det finnes mange måter å hilse på. I mange land og kulturer er det å nevehilse, eller neves, fortrinnsvis med høyre hånd, den mest tradisjonelle. At høyre hånd brukes, antar jeg skyldes at 90 % av alle menn og 92 % av alle kvinner er høyrehendte. Det faller mest naturlig for de aller fleste å rekke frem høyre hånd. Men er det så lurt å gripe den, egentlig?

Er man høyrehendt vil de fleste daglige håndgjøremål, som å fjerne en nesegråpe, klø seg her… og også der, kanskje for menn også i en usett stund rette på ting der nede som av og til kan ligge litt forkjært til, eller pille et par busser ut av nesen. Eller hva med de mest intime gjøremål, alene eller sammen med en partner?

Det er dessverre ikke slik at alle er like nøye med håndvasken etter et dobesøk, og som sagt, de aller fleste benytter høyre hånd. Men disse er selvsagt like høflige som alle andre, så de hilser. De rekker frem sin høyre hånd og neves. Gir raust fra seg farlige smittestoffer med et fast håndgrep og et smil. Varene er levert.

Er du en av dem som hoster inn mot armhulen, eller holder du høyre hånd for munnen? Hva om du må nyse? Du vil garantert ikke risikere å få klærne tilgriset av nyseslim, så jeg antar du nyser i hånden dersom du vil beskytte personer nær deg. I hvert fall holder det ikke å tørke av hånden med et lommetørkle før du i etterkant skal nevehilse. Det kreves en god håndvask, eller i det minste vask med desinfiserende våtserviett.

Hver gang vi håndhilser vet vi at hånden vi griper har vært i berøring med det meste. Om vi da ikke skulle være så heldige å hilse på en keivhendt person. Da slipper vi kanskje unna med restene av litt ørevoks og en nesebusse. Eller litt puss fra en fjernet skurv. Uansett, enten man er høyrehendt eller keivhendt, setter jeg et stort spørsmålstegn ved å kalle det å neves for en sunn og høflig gest. Det er snarere en uklok tradisjon.

Jeg lurer på hvor mye verdenssamfunnet kunne spart av lidelser og kostnader dersom man benyttet venstrehånd til å neves. Eller bedre, vi kunne adoptere andre måter å hilse på, som den thailandske, der man unngår håndkontakt.

Reklamer

2 responses to this post.

 1. *Æsj*
  Etter jeg utdannet meg sykepleier, så har jeg helt ærlig blitt mye mer bevisst endel slike ting som dette… og ja, det er skremmende mange som plukker seg i nesen når bilen stopper på rødt lys… og det uten tanke på at bilen foran faktisk også har speil… >.<
  Og hei, forresten 🙂 *Long time, no see*
  Er sånn litt tilbake jeg… men jeg ser det er lenge siden du har vært her… så…
  Vel, *vinke* uansett 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: