katte-HIV

Kattevarianten av HIV, som kalles FIP, vokser sterkt og finnes over hele landet kunne jeg høre på radioen i dag tidlig. Slik katteholdet i det store og hele fortoner seg i Norge, der kattene ofte beveger seg fritt utendørs (og har ubeskyttet sex), er det nærmest umulig å begrense virussykdommen i vesentlig grad.

mia2.jpg

Sykdommen gir langvarig og smertefull plage, og siden det ikke finnes behandling mot dette blir det viktig for katteeiere å teste katten for å kunne framskylde døden ved kontrollert avlivning om FIV blir påvist. For mer informasjon, trykk her.

7 responses to this post.

  1. Sterilisering og kastrering er to ting man kan gjøre for å begrense spredningen av FIV – eller FIP som jeg tror er den egentlige betegnelsen på denne sjukdommen.

    Dessuten er det viktig å sørge for at man ikke får for store bestander av katter uten eiere.

    Svar

  2. #1 Undre

    Takk for rettelse og mer info 🙂
    I radioprogrammet på kanal24 nevnte de at også ytre sår kunne være overføringskilde for smitte.

    Svar

  3. Ingenting å takke for! Enhver anledning til å vise hva jeg kan, griper jeg med hjertens lyst vet du! 😆

    Jeg undersøkte litt om dette for noen dager siden i forbindelse med en eller annen artikkelen jeg leste. Saken er den at her i innlandet hvor jeg bor, er dette noe vi ikke hører om i det hele tatt, mens på sørvestlandet er dette et stort problem. Uten å vite, tror jeg at det kan ha sammenheng med at det er flere mennesker der, dermed flere katter, og et mildere klima som gjør det lettere for kattene uten eiere å overleve, og villkattbestandene vokser folk over hodet – i motsetning til her i innlandet hvor en katt glatt fryser ihel vinterstid om den ikke har noe sted å bo og vi bl.a. derfor kun har små oppblomstringer av villkatter.

    Men det betyr ikke at vi ikke kan få smitten hit, så dermed bør alle hannkatter, i alle fall de som bor i tettbygde strøk, kastreres så fort de blir kjønnsmodne. Og hunnkattene bør steriliseres.

    Svar

  4. #3 Undre

    Sitat: «Ingenting å takke for! Enhver anledning til å vise hva jeg kan, griper jeg med hjertens lyst vet du!»

    Øh! Nei, det visste jeg faktisk ikke. Skal legge meg det på minnet. Jz!

    Teorien din er plausibel i den forstand at spredningsfaren øker med antall katter i et nabolag. Men jeg har bodd både i bygder og også rimelig avsides, og mitt inntrykk er at det generelt sett er mange katter på Østlandet. Har selv alltid hatt katt, og selv om det var langt til nærmeste nabo og tettsted dukket det gjerne opp en håndfull. Men igjen, smitten må jo først komme til miljøet før den kan bli spredd, så slik sett er faren mindre. Ellers flytter folk på seg stadig vekk og bringer kjæledeggene med seg, så ja, det er nok lurt å ta de forholdsregler man kan 🙂

    Svar

  5. Joa, det er mange katter her. Men kastrerte hannkatter f.eks. slåss mindre og har seg ikke med pusedamene, og da er de med ett mindre utsatt for smitte.

    Ja, smitten kan jo fort spre seg med folk som flytter med seg pusene sine.

    Og … ellers har jeg en velpleid sjølironi. 😉

    Svar

  6. Posted by Lavina on februar 13, 2007 at 4:09 PM

    Dette visste jeg ikke. Nå har jeg ikke katt heller. Men det er nå kjekt med informasjon.

    Svar

  7. min katt skal i hvert fall være innendørs

    Svar

Legg igjen en kommentar