kommunikasjon

En kvinne kommer kjørende på en forkjørsvei mot et veikryss i en liten, rød bil. En mann på vei inn i samme kryss med en stor varebil stanser for å overholde vikeplikten. Kvinnen slår på blinklyset, men ombestemmer seg, slå av blinklyset og fortsetter rett fram. Mannen ser blinklyset komme på og kjører ut i veibanen. Det skjer en kollisjon der kvinnen i den lille, røde bilen blir hardt skadet. Mannen slipper fysiske skader men får psykiske problemer etter ulykken. Og siden kvinnen senere nektet for å ha brukt blinklys, blir mannen idømt all skyld.

Eller:

En kvinne kommer inn i en bar i sin lille, røde kjole. En mann ser på henne, men forholder seg rolig når hun kommer og setter seg ved hans side ved bardisken. Kvinnen blunker og smiler innbydende…

_______

På en fest sikter en beruset kvinne seg inn på en mann. Hun forsøker å flørte seg inn på ham men blir høflig avvist. Hun forsøker seg igjen senere, mer pågående og klåfingret, men han trekker seg unna. De som er tilstede registrerer det som skjer og betegner atferden som klengete.

På en fest sikter en beruset mann seg inn på en kvinne. Han gjør tilnærmelser men blir høflig avvist. Han forsøker seg igjen senere, mer pågående og klåfingret, men hun trekker seg unna. De som er tilstede registrerer det som skjer og betegner atferden som seksuell trakassering.

_______

Det finnes menn med dårlig utviklede, sosiale antenner – og kvinner. Det finnes voldelige menn – og kvinner. Det begås overgrep av menn – og av kvinner. Uavhengig av hvor mange rapporter som skrives om uanstendige holdninger og utillatelig atferd blant mange menn – og kvinner,  har alle et ansvar for hva de kommuniserer. (Vold skal ikke forsvares uansett!, det er alle enige om).

Hvor stor forskjell det er mellom menn og kvinner når det gjelder holdninger overfor motsatt kjønn, er ikke godt å si. Dersom kvinnen hadde vært den fysisk sett sterkeste, ville de kanskje gått lengre i mange situasjoner, og kanskje ville statistikkene blitt snudd på hodet.

Jeg tror ikke undersøkelser der innfallsvinkelen går på å sette menn og kvinner opp mot hverandre, enten det gjelder holdninger eller atferd, er samfunnstjenelige. Det er sjelden et problem kun har en side, og jeg tror de fleste problemer belyses og løses best i fellesskap. Likestilling handler om å ta enkeltpersoner på alvor, uavhengig av kjønn, og å la hver enkelt stå ansvarlig for sine holdninger og handlinger uten å knytte det til kjønnstilhørighet.

Jeg blir like opprørt som andre over å høre og lese om voldelige og trakasserende menn som forgriper seg på eller plager kvinner. Og jeg blir opprørt over å bli båssatt med disse voldelige og trakasserende menn fordi jeg er mann. Like lite som det finnes 50% eller 38% av norske menn med dårlige holdninger og moral , finnes 50% eller 38% av norske kvinner med dårlige holdninger og moral. Men det finnes en prosentandel av den norske befolkning med uakseptable holdninger, atferd og moral. Det er problemet som skal fokuseres på og arbeides med.

 

Reklamer

4 responses to this post.

 1. Men det er vel et faktum at konsekvensene av menns påtrengenhet er større enn av kvinnenenes påtrengenhet. Slik at det er ikke balanse i dette. Men fram til da: kvinner kan være plagsom påtrengende, og når vi er bare på det planet er det ingen kjønnsforskjell. Og da blir også begrepsbruken helt feil, som du sier.
  Forøvrig: Jeg nekter å tro at det er slike holdninger blant så mange norske menn som undersøkelsen du referer skulle tyde på. Da burde jeg truffet noen av dem? Og jeg har ikke truffet noen, tror jeg. Den undersøkelsen virker søkt og metodologisk svak på meg.

  Svar

 2. #1 Genese

  En slik rapport er med på å kommunisere og forsterke et inntrykk av menn som dyriske hva angår seksualitet, noe som i sin tur legger ytterligere lokk på menns historier om overgrep. Den er med på å kommunisere at menn vil når som helst, hvor som helst med hvem som helst.

  Der man samles til fest skjer av og til overgrep begge veier. Våkner en mann av at en kvinne forgriper seg på ham, vil det aldri bli rapportert eller anmeldt. Og skulle han nevne det for kameratene senere, møtes han gjerne med utsagn som: «heldiggris», «skulle ønske det var meg», «du bare skryter», «du lot vel som om du sov og bare nøt det», osv. Så de fleste, enn si alle, unnlater å nevne ubehaget ved det som skjedde. En anmeldelse er utenkelig. Byttes rollene stiller det seg ganske annerledes. Få ser på en mann som et offer i slik sammenheng – det blir feil!

  Menn er så innpodet i oppfattelsen av seg selv som sexgale at de tror på det. Mange sliter med å skulle leve opp til ryktet og forventningene som skapes, og disse skapes hovedsaklig av menn selv, gjennom prat og ikke minst pornoindustrien. Rapporter som underbygger slike forestillinger og holdninger gjør det enda vanskeligere å stå fram som ofre for overgrep.

  Det er en bjørnetjeneste for samfunnet å holde fast ved et kjønnsskille i slike saker, enn si bekrefte det ved tall og (en halv) statistikk. Det er leit.

  Svar

 3. Men det er en like stor bjørnetjeneste å unnlate å forholde seg til fakta. Som er at det er menn som bruker vold, enten det er mot andre menn eller mot kvinner. Vi kommer ikke nærmere en virkelighetsforståelse om vi ikke erkjenner det faktum.

  Forøvrig var jeg en gang i en opphetet debatt på Blink vedrørende en rettsak der en mann var offer for voldtekt. De som hadde klare holdninger til at det var et overgrep, var i hovedsak kvinner. Mange menn gjorde akkurat som du sier, de lo, og hadde lignende utsagn som de du nevner. At det var slik tror jeg har å gjøre med at kvinner har en annen oppfatning av det traumatiske det er å utsettes for et slikt overgrep.

  Voldtekt bør konsekvent omtales som seksualisert vold, og ikke seksuelt overgrep.

  Svar

 4. #3 Iskwew

  Enig i at det hovedsaklig er menn som utøver «seksualisert vold». Et spørsmål da er om det skyldes avvikende holdninger mellom kjønnene eller fysisk styrkeforskjell. Skal det fokuseres på holdninger og bearbeidelse av disse mot en holdningsendring, må bildet utvides til å gjelde hele befolkningen. Defor kaller jeg innlegget kommunikasjon.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: